Autor Wątek: [Santa Fe SM] problem z odpaleniem - temperatura silnika  (Przeczytany 5796 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pol29

• Gość
[Santa Fe SM] problem z odpaleniem - temperatura silnika
« dnia: 16 Październik 2012, 16:46:02 »
Witam.Problem polega że po osiągnięciuo dpowiedniej temperatury[połowa skali zegara temperatury] silnika po zgaszeniu go jest problem z ponownym odpaleniem,po około pół godziny gdy temperatura spadnie auto pali jak zawsze,pytanie moje jest takie czy może to być czujnik położenia wału korbowego czy wałków rozrządu,zaznaczam że nie wyświetla żadnego błedu                silnik 2.0 crdi 2004 rok 105000 przebiegu,aha ma ktoś manuala gdzie się znajdują wyżej wymienione czujniki?Pozdrawiam

Bogdanoss

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Październik 2012, 17:39:24 »
czujnik położenia wałka rozrządu znajduje się na pokrywie zaworowej obok wtrysku 4 cylindra, natomiast czujnik położenia wału korbowego znajduje się chyba w bloku silnika po stronie skrzyni biegów od strony ściany grodziowej ponieważ pierścień impulsowy jest przykręcony na końcu wału korbowego przed kołem zamachowym, troche zamotałem ale raczej sie domyślisz oco chodzi ;) jak nie to inaczej wyjaśnie. Pozdrawiam.

tomektucson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Styczeń 2013, 14:23:33 »
pol29 i jak udało się rozwiązać problem?
mam takie same objawy w Tucsonie CRDi ,
może  pomożesz.

pol29

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Styczeń 2013, 17:21:36 »
Po wymianie wyżej wymienionych czujników nic to nie dało,ale gdy wymieniłem filtr paliwa[disel]był spokój jakieś 2 miesce i objaw znowu powrócił,a dziś właśnie sprzedałem moje santa fe,ale mam nadzieje że coś pomogę i będe śledził temat bo o takich hultajach sie nie zapomina a zawsze coś mogę sie dowiedzieć a także w czymś pomóc.Życzę powodzeniai szerokiej drogi !!!!!