Forum > Accent
Gdy silnik zaczyna zużywać olej 1L/1000KM
summer:
--- Cytat: "gordoon" ---Ja już zrobiłem 4tys. Km na nowym oleju i ani ml nie zabrało. Ciągle ten sam pomiar. Auto praktycznie nie kopci. Znajomi mówią, że mój silnik pracuje jak benzyniak. Jest OK!
--- Koniec cytatu ---
Jaki olej zalałeś? Jaki był wcześniej?
Chociaż jak masz silnik diesel to przecież różni się budową...
jeanette007:
Serdecznie prosiłabym o pomoc, bo jak to często bywa, kobiety nie bardzo się znają na problemach technicznych... A problem jest taki,że mój hyundai Accent 1.3 63kW 2000r. bierze za dużo oleju, ostatnio już nawet codziennie muszę dolewać :( Dodam, że autko nie kopci, nie ma żadnych wycieków, filtr czysty, wydech nie pluje olejem... używam oleju półsyntetyka 10W-40 jak poprzedni właściciel, więc chyba dobrego :) Pomocy :(
int. Po znakach interpunkcyjnych stawiamy spacje. tekla
niebieskiultras:
udaj się do mechanika . może być tak ,że uszczelnienia silnika wywaliło albo miskę masz uszkodzoną . chyba ,że nastał czas na remont silnika .
auto zostawia ślady oleju pod sobą ? tzn jak postoi i po odjechaniu zostaje jakaś plama ?
kosmos2011:
Jaki przebieg auta
Ile przejechałaś km
Jaki olej został ostatnio użyty (marka i rodzaj) i ile wlano
Kiedy była ostatnia wymiana oleju
Ile dolałaś oleju od ostatniej wymiany (oznaczenie na miarce między min i max to ok 1 litr) i ile minęło od tego czasu km
Do sprawdzenia :
Drożność odmy (zawór PCV przepuszcza powietrze tylko w jednym kierunku) i wężyków zaznaczonych na żółto
Uszczelka pod głowicą: zawartość oleju w płynie chłodniczym w zbiorniczku i sprawdzenie zawartości CO2 w płynie chłodniczym (specjalnym testerem).
Pomiar kompresji w silniku (obrazuje zużycie lub zapieczenie pierścieni tłokowych)
Rano (potrzebne dwie osoby) przy pierwszym uruchomieniu obserwacja czy spaliny mają kolor niebieski to by sugerowało uszczelniacze zaworów (olej prze noc ścieka po trzonkach zaworów i przy uruchomieniu spala się).
jeanette007:
A więc tak: autko jak stoi to nie pozostawia żadnych plam, ostatni olej to Lotos semisynthetic 10W-40, przebieg ponad 190 tys. km( na pewno coś przed 200tys. )Dokładnie nie powiem bo autko mam u mechanika, który stwierdził że żadnych wycieków nie ma, z tego co mówił to będzie próbował zmienić olej na mineralny i doleje jakiegoś Doctora a jak to nie pomoże to ja już nie wiem :( Olej ostatnio musiałam wlewać co 3 dni, a muszę powiedzieć że dalekich tras nim nie robię, a tu wiecznie na bagnecie poziom oleju minimum :(
Nawigacja
[#] Następna strona