Forum > Accent
[Accent MC] Blokada kierownicy w czasie jazdy przy skręcie
Zbyszek:
gordoon, elektryczne wspomaganie po prostu wydaje podobny do opisanego dźwięk.
Kosmos, dzięki już znalazłem w artykule. Ja mam początek NLHCN41AP.
gordoon:
Zbyszek, Ok. Samochód pojedzie do elektryka. Być może to nic złego. :)
kosmos2011:
W i30 też występuje problem z EPS post 8 http://i30forum.pl/viewtopic.php?f=4&t=2530 opisuje jak dokonać kalibracji EPS po skasowaniu błędów.
gordoon:
Samochód wrócił od mechanika. Wyczyścili co się dało. Mechanik zrobił 150km samochodem i EPS nie wyłączyło się. Odebrałem samochód i po 20km na stacji paliw zaświeciła się kontrolka EPS i wspomaganie siadło (po zgaszeniu silnika i ponownemu odpaleniu wszystko działa).
Wcześniej zakupiłem akumulator z myślą, że coś to pomoże (chociaż stary był już na wykończeniu).
Od 2 dni wspomaganie strasznie "szoruje" przy kącie ok 90 stopni. Podczas wolnej jazdy + wchodzenie w łuk EPS po prostu blokuje się. Wkurzające to jest.
Przy dużych prędkościach EPS w ogóle nie wyłącza się.
Samochód był podpięty do kompa i nie wykazał żadnych błędów...
Zalazłem aukcję na allegro, która naprawia wspomaganie w Accencie. Cena 500 +/- w zależności od rodzaju usterki. No i pewnie będę musiał wysłać im.
Czy powodem blokowania EPS jest uszkodzony silnik wspomagania ? Czy też sterownik ?
Dodam, że podczas wyłączenia EPS słychać "cyknięcie" w przekaźniku.
Jeżeli jest ktoś jeszcze zainteresowany tematem, to jestem w stanie nagrać pracę wspomagania.
gordoon:
Witam. Ciągle borykam się z wyłączającym się podczas jazdy układem EPS. Z tego co mi powiedział fachowiec to do wymiany jest sterownik, którego nigdzie nie mogę znaleźć (na ruskiej stronie był ale za 333$).
Myślałem też o przerobieniu ukladu na układ hydrauliczny ale to nie ma sensu...
Dobra. Przechodzę do pytania.
Podczas wyłączenia się układu EPS słychać cyknięcie w przekazniku. I teraz najważniejsze...
Czy można obejść przekaźnik? Czy wtedy EPS nie będzie wyłączać się?
Czy przekaźnik wyłącza EPS bo jest skok napięcia?
I jeszcze, czy bezpieczniki mogą mieć wpływ na wyłączanie EPS?
Nawigacja
[#] Następna strona