Forum > Accent
[Accent MC] Blokada kierownicy w czasie jazdy przy skręcie
gordoon:
Witam.
Dziwna sprawa :)
Powyżej 40km/h kierownica ciężej chodzi. hmmm. - Może problem tkwi w samej maglownicy ? Może jakieś gumy to wymiany ?
Jak komputer był podpięty i nie wykazało błędów ze strony wspomagania elektrycznego to powinno być wszystko OK. Proponował bym jazdę z miernikiem elektrycznym. Zobaczysz czy podczas jazdy będzie spadek zasilania.
Alternator masz sprawny ?
A jak wymieniałeś opony to zaczął się ten problem czy po pewnym czasie ?
Jak by ci sensor padał to wtedy objawia się to wyłączaniem układu wspomagania (przeciążenie obwodu, niskie napięcie), układ zaczyna wtedy buczeć,szurać i szarpać z powodu uszkodzenia sensora.
jar.mar Nie ESP tylko EPS ;) tak świeciła
Proponuję ci podczas jazdy - gdy już ten problem wystąpi wyłączyć zapłon i ponownie zapalić samochód. Poczujesz czy układ zacznie chwilowo pracować prawidłowo czy znowu ciężko (powyżej 40km/h) - ZRÓB TO PODCZAS JAZDY.
Możesz spróbować nasmarować sprzęgiełko silnika wspomagania (ja próbowałem ale nie było efektu pozytywnego, czas pracy 2,5h)
Tam jeszcze miałeś problem z ABS. Zapisałeś kody błędów ? Błędy mogą powrócić.
jar.mar:
Powitać
kodów błędów nie spisałem, zostały usuniete I nie wystąpiły ponownie jak sprawdzaliśmy. Z miernikiem podłączonym też jeździliśmy I nie wystąpiły ponownie jak sprawdzaliśmy. Opony są te same I niestety nie mam porównania, ale czytałem opinie o tych wielosezonówkach I niestety nie są najlepsze. No bo jak opona ma dobrze pracować w zakresie temperatur od - 30 do + 40 - nie da sie. Guma nawet z najlepszej mieszanki nie może być jak kameleon I dopasowywać sie do danej temperatury. Moze tu tkwi problem
[ Dodano: 2015-01-22, 21:48 ]
A może jeszcze zbieżność by sprawdzić?
gordoon:
No tak wielosezonowe nie są za dobre.
Oglądałem kiedyś test takich opon.
To chyba musisz jechać na test toczenia, itp jak w ogóle takie coś jest :-P
niebieskiultras:
przy wyważaniu jest możliwość (jeśli ktoś ma taką maszynę ) testu drogowego - ciężko znaleźć kogoś kto taką posiada ze względu na wysoki koszt takiego sprzętu
gordoon:
No to pozostaje pełna diagnostyka.
Nawigacja
[#] Następna strona