Autor Wątek: [Accent X3] Silnik kręci, ale nie odpala  (Przeczytany 6597 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

radi91

• Gość
[Accent X3] Silnik kręci, ale nie odpala
« dnia: 05 Październik 2012, 14:03:08 »
Witam wszystkich,
mam mały problem ze swoim Accentem. Autko kręci, ale nie chcę odpalić. Nie mam żadnej elektryki w środku ( lampka oświetleniowa się nie pali, brak świateł awaryjnych, radio się nie chcę włączyć), natomiast kierunki i światła działają. Sprawdziłem bezpieczniki -wszystkie były dobre. Kilka dni temu wymieniłem pompę wody, musiałem odkręcić alternator. Myślałem, że jakiś kabelek nie podłączyłem, ale sprawdziłem jeszcze raz podłączenie i wszystko jest wporządku. Wcześniej jak odpalałem to wyświetlała się kontrolka "CHECK ENGINE", a potem gasła. Teraz się już nie świeci. Podejrzewam, że pompa paliwa nie działa. Chciałbym ją sprawdzić, ale nie wiem dokładnie gdzie się ona znajduję.
Proszę o pomoc :)

werni

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Październik 2012, 15:27:25 »
Czesto ci sie to zdarza?? tez mi sie pare razy przydazyło ze tylko swiatla swiecily, a wszystkie kontrolki zgaszone. Po trzecim razie doszedlem do wniosku ze to immobilizer sie zalacza :D wystarczy wlaczyc i wylaczyc autoalarm jezeli masz taki co sam sie uzbraja

radi91

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Październik 2012, 17:55:41 »
Auto mam od 3 tygodni. Pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło. Poprzedni właściciel sam zamontował alarm, ale w ogóle go nie używam. Męczy mnie ciągle fakt, że nie zapala się kontrolka "CHECK ENGINE". Wcześniej się zapalała, kiedy auto odpaliło to się wyłączała. Teraz ta kontrolka nie świeci.

werni

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Październik 2012, 22:45:14 »
Ale auto Ci w końcu odpaliło czy kaplica?

radi91

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Październik 2012, 23:00:59 »
Nie odpaliło.

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Październik 2012, 00:39:24 »
Pierwsza sprawa, to sprawdzenie żarówki od "CHECK ENGINE", później immobilizer jeżeli posiadasz, a konkretnie styki anteny przy stacyjce. Proponuję dezaktywować z pilota autoalarm i zobaczyć co się dzieje z zapłonem (może okazać się, że autoalarm się uszkodził i czeka Cię wizyta u elektryka). Przy tym opisie możliwości awarii jest tak wiele, że trudno jednoznacznie określić, co jest ich powodem.

radi91

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Październik 2012, 01:23:45 »
Co mam rozumieć poprzez "sprawdzenie żarówki od "CHECK ENGINE"?

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Październik 2012, 01:36:21 »
Czy jest sprawna, bo z opisu wynika, że zgasła, a problem pozostał - trochę dziwna sprawa.  :roll:

hyun

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Październik 2012, 02:18:25 »
zapłon wyłączony
zdejmij wtyczkę od cewek wn (wszystkie pomiary będziesz wykonywał na tej wtyczce)
sprawdź napięcie pomiędzy klemą minus a siatką (oplotem) na przewodach cewek
jeżeli nic nie pokaże zrób to samo omomierzem (sprawdź przejście)
włącz zapłon
sprawdź czy na którymś wyprowadzeniu we wtyczce jest napięcie względem klemy minus

radi91

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Październik 2012, 20:22:02 »
Problem rozwiązany. Przepalił się bezpiecznik 60-cio Amperowy. Znajduję się on w skrzynce pod maską po prawej stronie. Jak zdejmie się pokrywę od bezpieczników to umieszczony on jest w lewym dolnym rogu, przykręcony jest na śrubkę.
pozdrawiam