Forum > Accent

Accent - nie odpala

<< < (5/12) > >>

e-gen:
1. to co zaznaczyłeś na zdjęciu (dochodzący jeden czerwony kabelek) NIE JEST POWER TRANSISTOR-em
2. co do działania immobilajzera to wprowadziłem Cię w błąd twierdząc, że rozłącza rozrusznik; po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu w pozycję ON zapalają się kontrolki (m.in. CE oraz IMMOBILAJZER); po ok. 45 sek. pozostawaniu w pozycji ON zgaśnie symbol immobilajzera i uruchomienie samochodu nie będzie możliwe, mimo iż rozrusznik kręci :!:

jarded:
Zgadza się, gdy pozostawiałem kluczyk w pozycji ON po kilkudziesięciu sekundach znaczek IMMO znikał. A z tym Powertransistorem zaskoczyłeś mnie, byłem na 100% pewnie że to on. Do ECU będę zaglądał jutro po pracy, bo sie zrobiło dość późno. A jutro do pracki autobusem... :-(

e-gen:
I wszystko jasne - tranzystory mocy znajdują się w ECU (inaczej ECM )
skąd to wiem

czyli wymontowujesz komputer otwierasz go i robisz zdjęcia <co?> (pamiętaj żeby najpierw odłączyć ako).

Dla pewności sprawdź też rezystencję cewek WN zgodnie z procedurą z rysunku zamieszczonego w poscie z niedzieli 20:15 <ok>

jarded:
Cewki WN sprawdzałem, nie wiem tylko czy aby w dobry sposób ( odłączyłem wtyczkę zasilającą, zdjąłem kable WN i w ich miejsce wpiąłem miernik ). Czy tak właśnie miałem to zrobić? Pomiar wskazywał na każdej z dwóch cewek około 12,4Ώ. Jutro wieczorem wyjmę komputer, zrobię fotkę i Ci ja prześlę.Może wspólnymi siłami coś zdziałamy. Pozdrawiam ;-)

e-gen:
TAK, dobrze sprawdziłeś obwód wtórny cewek - wartość któą podałeś jest w normie; jest też obwód pierwotny, który też można sprawdzić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej