Forum > Matrix / ix20

[ix20] Dla osób, które mają problem z Hyundaiem

<< < (11/19) > >>

larry:
lukasz.zst dziwi mnie to że nie podali Ci żadnych informacji o wymianie.
Nie odnotowali zmian w książce gwarancyjnej ?
Jak Ci uszkodzi się jakaś cześć zawieszenia to chyba muszą wiedzieć na jaką wymienić.
Pytałeś może w serwisie czy w systemie nie mają zapisane co zostało zmienione ?
Czy może po prostu przed korespondencją z HP nie chcą podać CI tych danych?

Chętnie dokonał bym modyfikacji w swoim aucie, niestety pewnie będę musiał sam za to zapłacić :( ale najpierw trzeba wiedzieć jakie części wymienić.
Najważniejsze dane to jakie dali amortyzatory i czy/i na jakie  sprężyny zmienili.
Może możesz i masz gdzie zrobić zdjęcia zawieszenia to udostępnił byś jak wygląda zawieszenie z przodu i z tyłu po modyfikacji.

lukasz.zst:
Dostane pismo z HP  mam czekać nawet serwis nic za bardzo nie wie.
Jak zrobi sie ładna pogoda w kce to wejdę po auto i zobaczę  co jest zamontowane.
Powiem nie warto wymieniać samemu zawieszenie ,macie gwarancje 5 letnia , niektórzy olali sprawę.

Trzeba uderzyć w importera z każdej strony
Wszytko razem

- Jechać do serwisu i powiedzieć że naprawa w jednym ix20 już została wykonana i zadacie takiej samej naprawy , wszytko ma być na piśmie za potwierdzeniem

- skierować sprawę do  urzędu ochrony konsumenta w miejscu zamieszkania
- skierować taką samą sprawę do UoKIK w warszawie
- Skierowanie do Auto świat i TVN turbo
- Napisać pismo do HP polska za potwierdzeniem odbioru pocztą polską
- Na allegro można znaleźć ogłoszenia tłumaczenia na angielski i koreański  i napisać prośbę wszytko co wam sie nasuwa i wsyłac do HP Korea i Europa ( adresy mam jak by ktoś chciał)

Wszytko za jednym razem zrobić koszt koło 70zł z tłumaczeniami i poczta polską .Za granice wysłać tylko UPS lub DHL

W liście pisać numer nadwozia , jakie sa problemy , za granicą wymieniają zawieszenia . W ix35 od  1 kwietnia jest akacja wymiany amortyzatorów  na bardziej mocniejsze plus inne elementy ( wymianie podlega tylko w tedy jak stuka) tam masa ludzi walczyła oto , a w ix20 tylko ja walczyłem
Chciał by ktoś sie przejechać moim autem zapraszam na priv

jack55:

--- Cytat: "KoTeK" ---
Osobiście na układ kierowniczy nie narzekałem. Wydaje mi się, że chodzi poprawnie. Prawdą zaś jest, że tylne zawieszenie na garbach, nawet przy powolnym przejechaniu dobija.

--- Koniec cytatu ---

Widzę że jestem dużym szczęściarzem bo u mnie nawet przy szybko przejeżdżanych progach zwalniających cisza i spokój i nic nie dobija ;-)
Chociaż pamiętam jak odbywałem jazdę testową demówką dealera przed podpisaniem umowy i przy przejeżdżaniu progu zwalniającego poczułem z tył takie pieprznięcie,jakby z tyłu urwało koła :-/ W moim Hultaju ten problem na szczęście nie występuje. :-D

[ Dodano: 2013-04-20, 22:25 ]

--- Cytat: "lukasz.zst" ---
Nie stuka ,nic nie trzeszczy w desce rozdzielczej idealny spokój ,jest rewelacja  

--- Koniec cytatu ---

To dokładnie tak jak u mnie od  nowości :-)

[ Dodano: 2013-04-20, 22:36 ]

--- Cytat: "lukasz.zst" ---
Odebrałem auto , szczęka mi totalnie opadła jak przejechałem sie tym autem ,  inna charakterystyka jest zawieszenia i układu kierowniczego .
Zawieszenie jest takie jak w francuskim aucie , bardzo miękkie i przy tym sztywne . koło kierownicy chodzi bardzo lekko , auto nie nurkuje przy hamowaniu .  
--- Koniec cytatu ---

Lukasz.zst to w końcu jakie jest u Ciebie to zawieszenie bardzo  miękkie czy sztywne bo jedno określenie względem drugiego nawzajem się  wyklucza.Albo zawieszenie jest miękkie albo sztywne :roll:
Przed modyfikacją twoje auto nurkowało przy hamowaniu :?: :Ale o co kaman...
Mimo wszystko bardzo się cieszę, że wreszcie jesteś Kolego zadowolony ze swojego Ix 20  :-) Wielka szkoda, że mieszkasz tak daleko bo chętnie bym się przejechał Twoim autkiem ;-)
Moim zdaniem Hyundai montuje różne amortyzatory i sprężyny w naszym modelu i stąd te różnice.Z tego co czytam na forum data produkcji nie ma nic wspólnego z problemami użytkowników tego modelu z zawieszeniem i to już jest prawdziwa zagadka :-/

dekra:

--- Cytat: "larry" ---A która cześć okazała się wadliwa ?
Co było przyczyną złej pracy zwieszenia?
Prośba też o spisanie i przekazanie dokładnych danych nowych amortyzatorów bo ja się poważnie zastanawiam nad wymianą amorków ale nie na Hyundai'owe ale na jakiś znanej firm.
--- Koniec cytatu ---

Co do ewentualnej wymiany amortyzatorów mam podobne rozważania. Mam jeden problem: w katalogach żadnej ze znanych firm produkujących amortyzatory (np: KYB, Monroe, Bilstein, Sachs) nie mogę w ogóle znaleźć przednich amortyzatorów do ix 20. Czy Ty, lub ktoś z uczestników HKP ma jakieś namiary, lub rozeznanie jakie ewentualnie trzeba szukać?

KoTeK:
W dalszym ciągu czekam z niecierpliwością na informacje co tak naprawdę u kolegi "lukasza.zst" wymienili. Niewątpliwie będzie to dla mnie argument podczas rozmowy z serwisem do którego na przegląd roczny wybieram się w połowie maja.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej