Autor Wątek: Jeden pilot ...  (Przeczytany 10840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jendrek

• Gość
Jeden pilot ...
« dnia: 15 Styczeń 2009, 14:56:14 »
Ostatnio stałem się posiadaczem I30 :-> .
 <papa>
W zasadzie ok ... chociaż jak to zwykle bywa pewne rzeczy dochodzą do swiadomości po kupnie ... <glupek2>
W domu szukam drugiego pilota ... nie ma. Drugi kluczyk jest zwykły (goły) :-/
I tak ma być że nie ma być :!: (sprawdziłem telefonicznie u sprzedawcy).
W skrócie wutłumaczono mi "że za tą cenę nie należy wybrzydzać" ... Fakt : promocja na promocji .. :-P
Pani w salonie uspokoiła mnie wprawdzie że "kluczyków sie raczej nie gubi". :-| , no i musiałem przyznać jej rację ale ja ubzdurałem sobie że wolałbym mieć 2 piloty niz 1 bo np żona czasem przejmuje samochód na mieście i co ? Będę jej przyklejał pilota gumą do zucia pod błotnikiem ?
Dokonałem rozeznania w paru salonach pytając jak ten pilot zdobyć.
"Nie ma problema"
ok 700 zł pilot, ok 100 zł składany kluczyk i parę stówek za zaprogramowanie ...
W sumie ok 1000 zł.
Pikuś dla biznesmena który kupił topowy model Hyundaia ... ;p
Nie dla mnie. Ja jestem galicyjski syc.
Mam marzenie zrobic to taniej.
Ponieważ hultaje mają nowoczesne alarmy (wysyłające za każdym razem inny sygnał) proste zeskanowanie sygnalu i zaprogramowanie dowolnego autopilota nie wchodzi w grę.

Jedynem rozwiązaniem jest zaprogramowanie przez ASO na odpowiednim układzie autopilota ale nie oryginalnym za 700 zł tylko jakims odpowiednikiem.

Wiec pytanie brzmi czy jest możliwe znalezienie tańszego autopilota na odpowiednim dającym się zaprogramować układzie. <pomocy>
Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam

<papa>

grzech

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Styczeń 2009, 13:04:08 »
Nie wiem jak to mozliwe, ale ja dostałem DWA składane kluczyki :mrgreen:
Przy kupnie dopytywałem sie co w razie ewentualnej zguby "masywnego" kluczyka i czy da sie go na jakiegoś "cieńszego" wymienić.
Otrzymałem następującą odpowiedź (w ASO), iż nowy "masywny" klucz kosztuje 900zł, natomiast "cieńki" klucz wraz z pilotem (osobno) kosztuje 250zł.

Niestety nie mam informacji czy da sie dorobić klucz z alarmem poza ASO

speedmaster

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Styczeń 2009, 14:59:52 »
ja też dostałem jeden taki, a drugi taki :)

żoną się nie przejmuj gdyż auto otwiera się z kluczyka, alarm zaczyna wyć, odpala się auto i alarm po chwili się wyłącza :) (nie wiem czy to powinno się pisac na oglnodostępnym forum :-? )

wlad

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Styczeń 2009, 16:08:02 »
Cytat: "speedmaster"
żoną się nie przejmuj gdyż auto otwiera się z kluczyka, alarm zaczyna wyć, odpala się auto i alarm po chwili się wyłącza

czegos nie rozumiem-dlaczego alarm ma wyc,jesli jest prawidlowy kluczyk? :oops:
ja w accencie mialem tak,ze jesli otworzylem drzwi kluczykiem lub pilotem to alarm nie wyl a jesli np.od srodka to wyl...

Jendrek

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Styczeń 2009, 17:03:56 »
Cytat: "wlad"

czegos nie rozumiem-dlaczego alarm ma wyc,jesli jest prawidlowy kluczyk? :oops:
ja w accencie mialem tak,ze jesli otworzylem drzwi kluczykiem lub pilotem to alarm nie wyl a jesli np.od srodka to wyl...

Tak ..
przetestowałem to wczoraj ... i chyba masz rację ...
myślałem, że alarm to drugie zabezpieczenie (poza immobilaizerem) .. a wygląda na to, że nie.
Mając kluczyk z kodem immobillaizera otwieramy wszystko ....

Chyba nie nadążam za nowymi trendami ochrony pojazdów .............. :-/

speedmaster

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Styczeń 2009, 23:28:20 »
u mnie alarm zaczyna wyć jeśli otworzę tylko kluczykiem drzwi :roll:

gummi.cezar

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2009, 23:18:42 »
Piszecie tu dużo ciekawych rzeczy, ale nikt z Was nie podaje jaką ma wersję, a to przecież ważne - Od Comfort wzwyż Hyundai daje autoalarm wbudowany i kluczyk jest składany z trzema przyciskami. Drugi kluczyk w komplecie wygląda dokładnie tak samo. - Przynajmniej jak tak dostałem.
Jednak ten wbudowany alarm to jakiś minimalista uruchamia się tylko jak ktoś przy aktywnym alarmie otworzy maskę, drzwi lub spróbuje uruchomić silnik. Żadnej kontroli ruchu w samochodzie.

abracadabra

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Styczeń 2009, 11:26:14 »
Jendrek napisz, jaka masz wersję i30? Możliwe, że właściciele aut, do których dodawany jest składany kluczyk dostają w komplecie dwie sztuki?

speedmaster

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Styczeń 2009, 13:25:08 »
Cytat: "gummi.cezar"
Piszecie tu dużo ciekawych rzeczy, ale nikt z Was nie podaje jaką ma wersję, a to przecież ważne - Od Comfort wzwyż Hyundai daje autoalarm wbudowany i kluczyk jest składany z trzema przyciskami. Drugi kluczyk w komplecie wygląda dokładnie tak samo. - Przynajmniej jak tak dostałem.

ja mam COMFORT i mam dwa różne kluczyki :>

Jendrek

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Styczeń 2009, 15:10:03 »
Cytat: "abracadabra"
Jendrek napisz, jaka masz wersję i30? Możliwe, że właściciele aut, do których dodawany jest składany kluczyk dostają w komplecie dwie sztuki?

Mam comfort ... ;]
Ale nie do końca. :-?
Tzn confort według specyfikacji 2007 czyli bez automatycznej klimy (jest "ręczna") i regulacji kierownicy w 2 płaszczyznach (jest tylko w 1)
Trudno mi powiedzieć czy mi się drugi kluczyk "należał" czy nie.
Nie sadzę jednak by w salonie w ten sposób oszczędzali ... i nie mam pretensji do salonu. Może bardziej do firmy "H", że oszczędza na pilocie którego rzeczywisty koszt nie przekracza 200 zł.
Na dowód podaje link:
http://www.allegro.plitem530931159_nowy_oryginalny_kluczyk_scyzoryk_hyundai_i30.html
Nie liczę zaprogramowania ... ale to nie sa wysokie koszty.
Sam transponder ( 46 Crypto ) kosztuje ok 45 zł.
http://www.tanieklucze.pl/product_info.php?products_id=3&amp;osCsid=f9124fe18c47dcf23d86887a1eaded12

Jak widać sam trochę pogrzebałem ... więc się dzielę wiedzą ..

perqsista

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Styczeń 2009, 12:06:43 »
I30CW rocznik 2008 Comfort - otrzymałem dwa identyczne kluczyki (składane z wbudowanym pilotem)

Marek123

• Gość
I30 comfort 2008
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marzec 2009, 16:34:48 »
Dają dwa identyczne składane kluczyki z wbudowanym alarmem. Alarm działa tylko na nieautoryzowane otwarcie drzwi bądź maski. Nie posiada żadnych czujników ruchu.

grzech

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Marzec 2009, 12:33:37 »
Cytat: "Marek123"
Alarm działa tylko na nieautoryzowane otwarcie drzwi...

Na autoryzowane też :)
Sprawdź sobie otwarcie drzwi własnym kluczykiem po ich zamknięciu z pilota :lol:

wlad

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Marzec 2009, 13:54:37 »
Cytat: "Jendrek"
wlad napisał/a:

czegos nie rozumiem-dlaczego alarm ma wyc,jesli jest prawidlowy kluczyk?

Tak ..
przetestowałem to wczoraj ... i chyba masz rację ...
myślałem, że alarm to drugie zabezpieczenie (poza immobilaizerem) .. a wygląda na to, że nie.
Mając kluczyk z kodem immobillaizera otwieramy wszystko ....

Chyba nie nadążam za nowymi trendami ochrony pojazdów ..............

musze napisac maly update-niestety w elantrze alarm tez wyje po kazdym otworzeniu drzwi [takze z kluczyka]:oops: dobrze przynajmniej,ze nie jest podlaczony pod klakson :mrgreen:

Mieszko

• Gość
Jeden pilot ...
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Kwiecień 2009, 21:02:51 »
Model i30 od wersji Comfort posiada fabryczny alarm podłączony "pod klakson" który pełni rolę syreny. Działa po otworzeniu poszczególnych części karoserii np. drzwi, maski itd.. Jeżeli chodzi o ilość kluczyków to sprawa przedstawia się następująco.
Samochody z rocznika 2007 posiadały jeden kluczyk składany z pilotem, drugi klasyczny
Samochody z rocznika 2008 posiadają dwa klucze z pilotem.
Tak to sobie wymyślił importer firma Hyundai Motor Poland.
Można odjechać na zwykłym kluczu w następujący sposób:
Otwieramy "z klucza", auto wyje, wkładamy kluczyk do stacyjki i odpalamy. Alarm się wyłącza i jedziemy.
Dorobienie klucza z pilotem kosztuje ok 900zł
Warto domówić do fabrycznego alarmu, dodatkowy alarm tzw. bez pilotówkę
FOX Pro.
Fabryczny jest kiepski :-)
Pozdrawiam