Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster
[S-Coupe] Wlew oleju do skrzyni manualnej
pinball:
z tego co patrze na sklepach internetowych to ten co napisałeś to jest syntetyk a są też pół syntetyki . I ten co będziesz wlewał to niby do samochodów ciężarowych, aż taki potrzebny ??
kosmos2011:
Większość posiadaczy marki ma w skrzyni biegów produkt Mobilube 1 SHC 75W-90 ja po poczytaniu trochę na innych forach (japońskich marek) postanowiłem zmienić na produkt FUCHS. Sam wiesz że tematy olejowe są dość kontrowersyjne i całe szczęście że do skrzyni biegów nie ma takiego wyboru jak do silnika. Moja skrzynia ma problem z drugim biegiem tuż po rozruchu (szczególnie w zimie). Poprzedni olej był wymieniany w roku 2009 30 tyś kilometrów temu i był to Aral Getriebeöl HYP SYN 75W-90 niestety GL-5. Na pewno musisz szukać 75W90 GL-4 lub GL-4+ lub GL-4/5. Może wypróbuj Ravenol TSG 75W90 GL-4 (półsyntetyk) zobaczymy jak się sprawuje.
Znalazłem jeszcze że poziom oleju powinien być od 0-5 mm mierzone od dolnej krawędzi otworu wlewowego.
pinball:
no właśnie z tego co sobie teraz przeczytałem to raczej będę wlewał półsyntetyk.
bo mineralny polecany jest do skrzyń/przekładni poddanych dużym obciążeniom/przy małych obrotach (koparki, traktory itd.)
tylko jednego nie mogę znaleźć czym różni się to " GL-4, GL-4+, GL-5, GL-4/5" ??
EDIT : dobra znalazłem o co chodzi :) jest to klasa oleju :)
dla potomnych LINK
Nawigacja