Forum > Matrix / ix20

[ix20] Światła przeciwmgielne

<< < (5/6) > >>

irekmiecz:
Cała ta pasjonująca dyskusja chyba niepotrzebnie się zaogniła i dalece odbiegła od sedna tematu zawartego w :

--- Cytat: "sense" ---
- mam wrażenie, że światła przeciwmgielne doświetlają tylko niewielką przestrzeń jakby w rogach tuż przed samochodem.
Możecie sprawdzić jak to wygląda u Was? Może mam coś źle ustawione?
--- Koniec cytatu ---

To na tym cytacie powinniśmy się skupić, reszta jest okolicznością w której jest zauważona przez Kolegę  sense  powyższa niedogodność.
 Niestety a może na szczęście nie miałem potrzeby włączać świateł przeciwmgielnych (poza zaprezentowaniem dociekliwemu sąsiadowi który twierdził że jeżdżę w dzień na przeciwmgielnych) .  Z tego powodu nic nie mogę podpowiedzieć ani też pomóc Koledze.
 Za to jesteśmy teraz bardziej uświadomieni co do okoliczności używania świateł przeciwmgielnych i odświeżyliśmy sobie Kodeks Drogowy (nie ma tego złego...).  ;-)

beazee:

--- Cytat: "dekra" ---A ponadto zauważcie, że światła przeciwmgłowe wyposażone są w żarówkę o mocy 55W, która wraz ze światłem odbitym od mokrej jezdni daje nieźle po oczach właśnie w przypadku braku mgły.
--- Koniec cytatu ---

I to jest właśnie to co powoduje oślepianie innych użytkowników drogi. Mam nadzieje, że w Polsce jest z tym lepiej ale tu, w Irlandii, dość często spotkasz na drodze takich agentów co ciemną nocą jadą na postojowych z włączonymi przeciwmgielnymi! Albo już "normalniejszy" zestaw mijania+przeciwmgielne gdy nie ma ku temu warunków!

A połączenie przeciwmgielne + mokra nawierzchnia to chyba najgorsze połaczenie jakie mogę sobie wyobrazić. A morka nawierzchnia jest tu cześciej niż sucha.

A Prawo Drogowe tu stanowi tak:
S.I. No. 189/1963:

ROAD TRAFFIC (LIGHTING OF VEHICLES) REGULATIONS, 1963
 PART VI

(8) Where a vehicle equipped with a fog lamp within the meaning of article 44 of these Regulations is used in a public place, such lamp shall be used only in fog or while snow is falling.
Czyli tylko we mgle lub opadach śniegu.

ph71:

--- Cytat: "beazee" ---
--- Cytat: "dekra" ---A ponadto zauważcie, że światła przeciwmgłowe wyposażone są w żarówkę o mocy 55W, która wraz ze światłem odbitym od mokrej jezdni daje nieźle po oczach właśnie w przypadku braku mgły.
--- Koniec cytatu ---

I to jest właśnie to co powoduje oślepianie innych użytkowników drogi. Mam nadzieje, że w Polsce jest z tym lepiej ale tu, w Irlandii, dość często spotkasz na drodze takich agentów co ciemną nocą jadą na postojowych z włączonymi przeciwmgielnymi! Albo już "normalniejszy" zestaw mijania+przeciwmgielne gdy nie ma ku temu warunków!

A połączenie przeciwmgielne + mokra nawierzchnia to chyba najgorsze połaczenie jakie mogę sobie wyobrazić. A morka nawierzchnia jest tu cześciej niż sucha.

A Prawo Drogowe tu stanowi tak:
S.I. No. 189/1963:

ROAD TRAFFIC (LIGHTING OF VEHICLES) REGULATIONS, 1963
 PART VI

(8) Where a vehicle equipped with a fog lamp within the meaning of article 44 of these Regulations is used in a public place, such lamp shall be used only in fog or while snow is falling.
Czyli tylko we mgle lub opadach śniegu.
--- Koniec cytatu ---

Tak jak piszesz. ..
Dobrze, że większość z nas posiadających światła przeciwmgielne rozumie istotę ich używania i nie utrudnia życia pozostałym na drodze bez mgły w imię pozornego bezpieczeństwa własnego oślepiając przy tym innych.
A już bezsensowne jest używanie tych świateł podczas opadów deszczu w warunkach wielkomiejskich na oświetlonych ulicach i w gęstym ruchu. Choć niektórym i to nie wystarcza, bo potrafią stojąc w korku palić także tylne przeciwmgielne, trzymając jednocześnie prawą nogę cały czas na hamulcu.
I wtedy faktycznie pozostaje nam się udać do lekarza, lekarza okulisty, bo oczy dosłownie "wyłażą z orbit"  :shock:

sense:
No właśnie...
Miałem nic  nie pisać, ale tak sobie wesoło cytujecie słowa dekry, powielając błąd.
Otóż to światła mijania mają żarówki 55W, natomiast światła przeciwmgłowe przednie mają żarówki mocy 27W.

To już wiem kto myli światła mijania z przeciwgłowymi.

ph71:

--- Cytat: "sense" ---No właśnie...
Miałem nic  nie pisać, ale tak sobie wesoło cytujecie słowa dekry, powielając błąd.
Otóż to światła mijania mają żarówki 55W, natomiast światła przeciwmgłowe przednie mają żarówki mocy 27W.

To już wiem kto myli światła mijania z przeciwgłowymi.
--- Koniec cytatu ---

Fakt, że IX20 ma wspomniane światła o mocy 27W. Ale inne samochody miewają po 55W, i to w żarówkach H1 jak i H7. A my nie rozprawiamy w ostatnich postach o różnicy w mocy żarówek świateł przeciwmgielnych (czy jak kto woli przeciwmgłowych), ale o zasadności ich użycia szczególnie w deszczu, gdzie i 27W i 55W mają wystarczającą moc aby oślepiać. I jak sądzę w takim kontekście (i o swoich odczuciach) pisał dekra.
Nie odnajduję również potwierdzenia w powyższych postach, aby ktokolwiek z biorących udział w dyskusji mylił światła mijania z przeciwmgielnymi. Tylko Tobie przyszło to do głowy...
Zatem Twój końcowy wniosek jest jak dla mnie na wyrost, albo jak przysłowiowy "strzał kulą w płot".

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej