Forum > i30 FD
[i30] hamulce / czujniki ciśnienia / TPMS
bobekos:
Wymiana bębnów załatwi sprawę...?
adrianc90:
@weuek
Bębny ci hałasują? W tych autach jest tarczobęben, a szczęki są tylko i wyłącznie od ręcznego, więc jeśli już coś hałasuje i gdzieś zbiera się nalot z wilgoci to na pewno nie w bębnie, tylko na powierzchni ciernej tarczy.
@bobekos
Nie przesadzasz trochę? Chcesz wymieniać tarczę tylko dlatego, że po nocy w wilgotnej aurze przy pierwszych hamowaniach ci się zdziera nalot z rdzy co powoduje hałas? Spokojnie, ja wymieniałem komplet tarcz i klocków listopad 2015 i u mnie też to występuje. Nie jest to niebezpieczne. Ba, jest to całkiem normalne. Przyjdą suche dni, albo mróz i to zniknie.
weuek:
--- Cytat: "adrianc90" ---@weuek
Bębny ci hałasują?
--- Koniec cytatu ---
Mnie? Nie. Ale gdy auto z bębnami miałem, to hałasowały.
Nie spodziewałem się tarczobębnów w hyundaiu :shock: - dotychczas kojarzyłem to rozwiązanie z drogimi markami, tzw. premium.
HI30:
Witam.
Z tego co się zorientowałem w tym temacie, da się wytrzymać z kontrolką od braku czujników ciśnienia w zimowych kołach. Bo jestem w trakcie zakupu kół zimowych, teraz brykam na alusach z czujnikami ciśnienia, przekładanie do kół zimowych nie ma sensu kupowanie drugiego komplatu to spory wydatek, więc założenie bez TPMS też wchodzi w grę i chcę dopytać czy jedyne z czym muszę się liczyć to zapalona kontrola a poza tym nic więcej?
weuek:
Taniej cię wyjdzie zakup porządnych opon wielosezonowych.
Nawigacja
[#] Następna strona