Forum > Tucson JM
[Tucson] klimatyzacja automatyczna czy manualna
y4r3k:
Z tego co sie orientuje jedyna istotna róznica polega na tym, że automatyczna stara sie utrzymać zadana temperaturę.
Manual włącza się i wyłącza aby utrzymać możliwość dmuchania zimnem i ciągle dmucha tyle ile sie ustawi pokrętłem, natomiast automat dmucha dodatkowo tyle ile trzeba aby otrzymać odpowiednią temperaturę. No chyba, że sie mylę :mrgreen:
Manual nie włączy się gdy ustawimy ciepły nadmuch (chyba działa wtedy jedynie osuszacz z klimy) oraz nie włączy się gdy jest zbyt zimno.
klemens:
Załączenie manuala nie ma nic wspólnego z tym, czy jest podawane powietrze z nagrzewnicy, czy nie. Możesz sobie dać na full nagrzew i klimę. Tak z resztą zrobi automat, jak włączysz klimę i zadasz np.30st. Dodawanie ciepłego powietrza do pracującej klimy manualnej jest jak najbardziej prawidłowe. Natomiast blokada załączenia klimy od niskiej temperatury (na zewnątrz) ponoć teoretycznie jest ale mnie się jeszcze to nie zdarzyło. A próbowałem w różnych autach. Inna sprawa, że przy np.-20st ciężko powiedzieć, czy ta klima chodzi, czy nie.
Piotr86:
W moim tucsonie mam manualną klimę, zastanawiam się czy przerobienie na klimatronika polega tylko na wymianie panelu sterującego klimą czy coś jeszcze trzeba wymieniać?? Czy ktoś z klubowiczów posiada taką wiedzę ??
llcoolm:
o właśnie też bym się chętnie dowiedział czy da radę jakoś łatwo to przenieść
IgoReCzeK:
--- Cytat: "Piotr86" ---W moim tucsonie mam manualną klimę, zastanawiam się czy przerobienie na klimatronika polega tylko na wymianie panelu sterującego klimą czy coś jeszcze trzeba wymieniać?
--- Koniec cytatu ---
Jak byłoby to takie proste, to większość osób tak by właśnie zrobiła. ;-) Panel panelem, ale potrzebny jest jeszcze siłownik do napędu regulatora ciepło-zimno i elektronika do sprężarki od klimatyzacji, która nią steruje (czego nie ma w manualnej wersji). Padło jeszcze wcześniej pytanie dotyczące manualnej klimatyzacji, otóż w Hyundaiach włącza się ona zazwyczaj automatycznie i działa na maksimum swojej możliwości (nie jest to ekonomiczne rozwiązanie), nam natomiast pozostają pokrętła siły nadmuchu i ciepło-zimno. Jak jest za zimno na 1 biegu dmuchawy wówczas podgrzewamy trochę powietrze nagrzewnicą, którą nagminnie używamy zimą. ;-) W Sonacie nie stwierdziłem czujnika, który nie pozwala załączyć manualnej klimatyzacji w temperaturze ujemnej. Domyślam się, że i w Tucson'ie jest identycznie.
Nawigacja
[#] Następna strona