Forum > Tucson JM

[Tucson] klimatyzacja automatyczna czy manualna

(1/5) > >>

bednar:
Witam,
czy ktoś może mnie oświecić w temacie klimatyzacji?
Widziałem wersję klimy z wyświetlaczem oraz z pokrętłami. Ta druga to chyba wersja manualna. Tylko co to oznacza w praktyce?
Czy ta wersja sama się wyłącza i włącza stabilizując jakąś temperaturę, której wartości nie znamy lecz zadajemy ją na zasadzie odczucia zimna? Czy może jak już chłodzi, to nie przestanie dopóki kierowca nie zamarznie lub jej nie wyłączy?

seboc:

--- Cytat: "bednar" ---Witam,
czy ktoś może mnie oświecić w temacie klimatyzacji?

--- Koniec cytatu ---

W Tucsonie jest prosto. Wersja z pokrętłami to manualna. Wersja ze sterownikiem z guzikami i wyświetlaczem - automatyczna.
Wg mojej wiedzy klimatyzacja we wszystkich wersjach jest jednostrefowa.
W późniejszych egzemplarzach manualna występowała rzadko.

zbyh:
Tak dla uściślenia wersja automatyczna climatronik działa także jak manual, możesz regulować temperaturę ręcznie nadmuchem, automatycznie działa jak włączysz przycisk " Auto ".

bednar:
Dzięki,
ale najbardziej interesuje mnie jak działa manualna.

Czy w zależności od temp. zaczyna chłodzić gdy jest za ciepło i przestaje gdy za zimno, czy po jej włączeniu chłodzi non-stop?

klemens:
Nie wiem, jakie opcje są w tucsonie ale ogólnie wygląda to tak: manual = 1/0, czyli chodzi albo nie. Ręcznie ustawia się siłę i kierunek nawiewu, ewentualnie dodaje się ciepłego powietrza. Automat robi to wszystko sam - ustawia się tylko temperaturę ALE: w praktyce to nie jest tak prosto. Są przeróżne rozwiązania. Najczęściej ma regulację temperatury i przycisk włącz/wyłącz kilmy. Sam reguluje temp.w całym aucie lecz może to robić z klimą włączoną lub nie. Jeśli jest włączona to mieszane jest powietrze z klimy z ciepłym (to samo można sobie robić ręcznie w manualu). Jeśli klima jest wył. to wiadomo: tylko dogrzewa lub nie. Jeśli na zewnątzrjest 30st a ustawisz wewnątrz 18, to poda powietrze prosto z zewnątrz ale nie schłodzi, bo nie ma czym. Nieco inaczej może to wyglądać w autach wyższej klasy, amerykańskich itp. Są jeszcze tzw.półautomaty. Temat morze...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej