Forum > Lantra
Przerywa przy większym gazie i ma na wysokie obroty...
(1/1)
Joshi:
Moja Lantra J2 ma na luźnym biegu ciągle 1200-1400 obr/min, pozatym przy mocniejszym przyśpieszaniu odczówa się "żabkowanie", auto ma moc, ale przerywa. Co to może być?
TOSIAK:
Ja mam eLantre i mam podobną sytuacje przy mocniejszym przyspieszaniu samochód jak by na sekundę traci moc i tak chwile przychamuje i znów daje do przodu trwa to moment może ktoś wie czemu tak się może dziac ??
5pawel5:
--- Cytat: "TOSIAK" ---Ja mam eLantre i mam podobną sytuacje przy mocniejszym przyspieszaniu samochód jak by na sekundę traci moc i tak chwile przychamuje i znów daje do przodu trwa to moment może ktoś wie czemu tak się może dziac ??
--- Koniec cytatu ---
Pewnie jest to wina gwałtownej zmiany mieszanki i komputer daje za dużo powietrza, ale mimo wszystko sprawdziłbym filtry i lepsze paliwo, mozesz takze dojsc do przepustnicy i wyczyscic ja denaturatem lub rozpuszczalnikem.
--- Cytat: "Joshi" ---Moja Lantra J2 ma na luźnym biegu ciągle 1200-1400 obr/min, pozatym przy mocniejszym przyśpieszaniu odczówa się "żabkowanie", auto ma moc, ale przerywa. Co to może być?
--- Koniec cytatu ---
Tak jak powyżej sprawdź jeszcze świece.
Najlepiej podpiąć pod komputer lub pojechać na hamownie to pokaże w jakim momencie dzieje się ta wada i łatwiej będzie zlokalizować i usunąć usterke
Joshi:
Hmmm... obroty na luzie (po odpaleniu auta, zimny silnik) to około 1700-1900 obr/min, a jak auto się rozgrzeje spadają do około 1000-1200 obr/min. Spalanie poszło do góry, było kiedyś 7.0-7.5 na trasie a teraz wychodzi mi około 9.0-.9.5 w tych samych warunkach. Czyżby padła sonda lambda? Jak to najłatwiej sprawdzić?
bzyk:
Mialem kiedys podobny problem... wina byla peknieta rurka, ktora idzie od silnika krokowego do kolektora (przy przepustnicy, taka ok 20cm wygieta w L); w momencie kiedy dostawalo sie lewe powietrze obroty szly w gore, a silnik slabiej pracowal... Sprawdz to !
Bzyk
Nawigacja