Forum > Tucson JM

[Tucson]Napęd 4x4

<< < (2/10) > >>

bobek310:

--- Cytat: "seboc" ---Blokowanie tylnej osi występuje też chwilę po ruszeniu, zwłaszcza zimą, ustępuje po kilkuset metrach.
--- Koniec cytatu ---

Właśnie miałem takie uczucie i nie wiedziałem co to jest. Chodziło mi po głowie, że to może jakaś usterka. Dobrze, że się wyjaśniło.

--- Cytat: "pitu90" ---Własnie czekam na zimę z niecierpliwością żeby tylko sprawdzić jak będzie napęd działał
--- Koniec cytatu ---

Też nie mogę się doczekać jak to będzie wyglądało w praktyce.

satinado:
Czy ktoś mógłby opisać zasadę działania napędu 4WD w tym aucie.
Na jakiej zasadzie działa automatyczne zapięcie wału, a na jakiej ręczne z przycisku (elektromagnetycznie, hydraulicznie)?
Szukam i niczego nie mogę znaleźć, może jakieś linki, źródła?
Z jednej to strony dobrze świadczy o napędzie, mało w necie rzadko się psuje  :-D

zbyh:
Jak zapewne wiesz Tucsona w normalnych warunkach napędza przednia oś, a w razie uślizgu przednich kół automatycznie załącza się tył. Gdy włączysz przycisk 4WD napęd jest na obie osie pojazdu ale tylko do 40 km/h, powyżej tej prędkości napęd na tył automatycznie się rozłącza, gdy prędkość zmniejszy się poniżej 40km/h załączy się ponownie. Przy jeździe w terenie z napędem 4x4 zaleca się wyłączenie trakcji przyciskiem, gdyż elektronika w razie poślizgu blokuje np: hamulce. Tyle ja wiem o napędzie.

bobek310:
Pooglądaj ten film:

http://www.mototube.pl/film/1371/hyundai-tucson---zimowa-jazda/

satinado:
Fajnie  :mrgreen:

Dobre zimówki i powinien sobie poradzić w śniegu.

Znalazłem chyba coś o rodzaju napędu 4x4

Sprzęgło typu Haldex
Auta: Nissan Qashqai, Renault Koleos, Suzuki SX4, Hyundai Tucson

Sprzęgło (dołączające tylny napęd) jest ściskane tłoczkiem, na który działa ciśnienie oleju. Z kolei ono wytwarzane jest poprzez pompę, reagującą na różnicę obrotów kół przedniej i tylnej osi. Kiedy obroty przedniej i tylnej osi są takie same, pompa nie działa i napęd trafia na przednią oś. W razie poślizgu ciśnienie pompy zakleszcza sprzęgło. Dodatkowe sterowanie elektroniczne koryguje siłę ścisku. Haldex dzięki dodatkowemu sterowaniu komputerem jest najbardziej zaawansowanym napędem włączanym hydraulicznie.

Zalety: w pełni automatyczna praca w III i IV generacji szybki czas reakcji, płynna zmiana wartości przekazywanego momentu

Wady: w I i II generacji stosunkowo długi czas reakcji, koszt wyższy niż w przypadku sprzęgła wiskotycznego i elektromagnetycznego, jeśli sprzęgło wiskotyczne zmusimy do ciągłej pracy może dojść do jego uszkodzenia.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej