Forum > Getz

[Getz] 1.3 drganie na piątym biegu

(1/3) > >>

losiek66:
Witam nie znalazłem na forum więc pisze.
Mam getza 1.3 z 2004r i przy 60 km/h gdy wrzucam 5 bieg to całe auto drży czy to normalne?? Przy czym od 50km/h do 60km/h nic nie drży (na 5 biegu) jedzie normalnie żeby przy 60 do 65km/h drgać - później wszystko przechodzi..

robaszek127:
To drży tylko przy tych 60km/h tylko przy 5 biegu czy też na 4 przy tej prędkości? Bo wlączanie piątki przy 60km/h to troszkę za wcześnie.
U mnie takie drżenie jest przy ok 110km/h i jest to wynikiem pewnie złego wyważenia kół. Bo w innym samochodzie miałem podobnie i pomogło wyważenie na nowo koła.

albert:
Nie wiem jak w 1,3 benzynie, ale ja w swoim bieg z 4 na 5 przełączam przy ok. 90 km/godz. i ok. 2500 obr./min. - Disel. Przy 1500 obr./min. samochód wpada w rezonans i drży. Podobnie może być w silniku benzynowym, tylko przy innych obrotach. Piąty bieg jest do jazdy przy większych prędkościach, a przy 60 km/godz. silnik ma prawdopodobnie za małe obroty, przy których wpada w rezonans.

gacus2004:
Sugerowałbym zmieniać biegi przy wyższych prędkościach,piątka przy 60 km/h to zwykłe zamulanie i wykańczanie silnika.Kolega Albert ma całkowitą rację.

tomek27:
losiek66,  dokładnie jak piszą koledzy wcześniej 5 bieg nie jest by jeździć 60/h. W swojej lantrze jestem w stanie bez problemu jechać nawet 50/h na 5 biegu, auto nie wpada w drżenie, rezonans ale jest to bezcelowe działanie. Obroty są bliskie " wolnych obrotów" a przyspieszania wtedy praktycznie nie występuje. Nie wspomnę nawet co się wtedy dzieje z silnikiem. Od tego ktoś skrzynie biegów wymyślił by z niej korzystać, z głową korzystać.

Poczytaj dane techniczne swojego silnika i sprawdź w jakich obrotach jest uzyskiwany max moment obrotów. Wtedy silnik pracuje najlżej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej