Forum > Lantra / Elantra
[Elantra XD] Komputer w Elantrze XD. Sposób obsługi ?
tekla:
Nalicza się na bieżąco. Ale jakbyś sobie chciał liczyć od nowa, np jedziesz w trasę i interesuje Cię zobaczenie ile na tej konkretnej trasie spalił, to sobie kasujesz, proste.
valdi:
W mojej Eli wystąpiły problemy z rozrusznikiem. Po przekręceniu kluczyka robi on pół obrotu i koniec. Samochód nie odpala. Ale do czego zmierzam... Po nieudanej próbie rozruchu, na ekraniku komputera pokładowego pojawia się wskaźnik temperatury :shock: Co prawda z napisem error:) Ma ktoś w XD termometr?
Znalazłem taki czujnik, więc chyba w XD opcjonalnie był termometr.
Złośnik:
Najpierw sprawdź czy jest rzeczywiście uszkodzony, czy też jest może przerwa na połączeniu czujnik-komp.
Odepnij czujnik, miernik w dłoń i sprawdź czy zmienia się napięcia zależnie od tego czy go ogrzejesz czy wystawisz na chłód.
valdi:
Jak znajdę chwilkę na pewno sprawdzę, czy w ogóle jest w mojej Eli taki czujnik. Właściwie to ja jestem bardzo zaskoczony, że pojawiła się ta opcja na ekranie, stąd moje pytanie, czy ktoś ma termometr w tym komputerku.
A dlaczego on pojawia się wtedy kiedy zawiesza mi się rozrusznik, nawet nie pytam, bo tego i tak pewnie nikt nie wie:)
Przekręcam kluczyk, kontrolki przygasają, ale samochód nie odpala... Cofam więc kluczyk i w tym momencie pojawia się °C
Jak Tekla napisała wyżej, są trzy funkcje tego komputera. Być może w bardziej "wypasionych "wersjach (Elantra GT ?) była jeszcze czwarta, termometr zewnętrzny właśnie.
Złośnik:
Zawiesza się ? A jesteś pewien czy to nie jest czasem rozładowany akumulator ???
Przy rozładowanym akumulatorze mogą pojawiać się różne błędy.
Nawigacja
[#] Następna strona