Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Nawigacja do IX35
wieloryb7:
Zrezygnowałem za zakupu Blaupunkta oferowanego w salonie. Nastawiam się albo na dedykowanego "chińczyka", albo też używany oryginał (za ok 1500zł)+ montaż w ASO. Oczywiście do tego dochodzi zakup kamery. Szkoda, że nie można do tej navi podłączyć czujników tak, aby była na ekranie navi wizualizacja otoczenia z tyłu (w przyp. braku kamery) Taki montaż będzie kosztował mnie 500zł.
Mam wątpliwości jednak co do użyteczności map Navteq'a. Czy ktoś, kto używa ich aktualnie może coś naskrobać na temat ich jakości oraz aktualizacji?
wilkq:
--- Cytat: "wieloryb7" ---
Mam wątpliwości jednak co do użyteczności map Navteq'a. Czy ktoś, kto używa ich aktualnie może coś naskrobać na temat ich jakości oraz aktualizacji?
--- Koniec cytatu ---
Mam fabryczną navi - jeśli chodzi o komfort używania i funkcjonalność jest naprawdę ok.
Co do map to mapy Polski mapy są daleko w tyle w porównaniu z Automapą z której korzystam na smartfonie w razie potrzeby.
Nie mam najnowszej wersji map 312 - cały czas mam jeszcze wersję 309 - ale nawet przed ostatnią aktualizacją mapy nie były specjalnie aktualne - brak nowych dróg itp.
Najwięcej informacji na temat softu do fabrycznej navi jest na rosyjskim forum hyundaia. W najbliższym czasie mam zamiar przeprowadzić aktualizację softu + map.
Można zrobić to samodzielnie o ile mamy w miarę nowe oprogramowanie w swoim sprzęcie.
kt0s:
Ja też robiłem szczegółowe rozeznanie odnośnie navi do ix35. Zaczęło się od szukania tego co oferuje producent. Potem weryfikowałem to pod kontem możliwości dogrania automapy. Wyszło mi, że najlepiej będzie kupić navi, której nie ma w ASO. Krąg poszukiwanie został rozszerzony. Jak już znalazłem coś co będzie dobrze grało + będzie pasowało + automapa to przydałby się jeszcze internet... tak by wyszukać dany punkt/obiekt podczas jazdy. Najlepiej z jakimś systemem, który pozwoli na instalację dodatkowych aplikacji. Szukałem, znalazłem kilka modeli z androidem, jednak cena i sprawność urządzeń pozostawiało wiele do życzenia. Wtedy przyszła myśl:
"Zostaw w aucie to co masz, a zakup tablet". Na tym się skończyło. Wybór nieporównywalnie większy. Funkcjonalności również.
wieloryb7:
Tablet 7 calowy z GPS już mamy. Jednak czasem użytkuje go córka w aucie oglądając baje. Automapę oraz Sygica mam także w telefonie, ale wszystkie te kable są irytujące, a do tego chciałem mieć ekran dedykowany dla kamery cofania. Wszystkie te nakładki na lusterka wsteczne jakoś tak mało solidnie wyglądają.
Dlatego zakupiłem używany oryginał,który zamontuje ASO (razem z kamerą - nad czujnikami się jeszcze waham), a już we własnym zakresie wgram na niego najnowsze mapy oraz firmware.
Dla mnie podstawowym wymogiem była jakość rozmów przez system głośno-mówiący. Sporo osób na różnych forach narzeka na ten aspekt przy Blaupunkt NY 800, a "Chińczyka" nie było jak przetestować.
Jedyny wybór przede mną to ewentualny montaż czujników (oprócz kamery). Czy ktoś, kto ma taki zestaw może podpowiedzieć, czy można je sobie darować mając kamerę?
embe70:
Witam,
Ja z trochę innym tematem dotyczącym navi w ix35. Zaświtał pomysł kupienia na allegro oryginalnego zestawu nawigacji (LG) i wstawienie go w miejsce standardowego radia oferowanego przez dealera. Ale tak popatrzyłem na zdjęcia i widzę, że wyjścia są inne niż w radiu. Czy ktoś z Szanownych bawił się w taką przekładkę? Dużo z tym roboty? Da się? A może ktoś z WAW mogłby mi to zrobić za drobną opłatą?
PS. Wcześniej w samochodzie było NY800 więc kabelki do kamery mam już podciągnięte :)
Nawigacja
[#] Następna strona