Forum > Lantra
[Lantra J2] Jak wymienić tarcze hamulcowe kół przednich ?
Złośnik:
To kleszczami wykręć resztkę tej śruby, to są blachowkręty. Dostaniesz takich bez liku.
Złośnik:
Jestem po wymianie tarcz.
Darek Misiek powiedział, że 8 godzin spędził na wymianie tych tarcz i uszkodził prasę - tak cholerne piasty się zapiekły....
Jeśli ktoś chce walić młotem a nie wychodzi - radzę zrezygnować.
Tekkenmoor:
Pytanie na pół wspólne z tematem, czy ma ktoś może książkę do lantry J2 ? Mam ale po rosyjsku :-( I nic nie rozumiem a muszę dokonać podobnej operacji, wymienić szpilki z przodu.
I ojciec kiedyś wymieniał mi tarcze w tej lantrze, ale krew go zalewa na wieść że znowu trzeba będzie wszystko rozebrać żeby dostać się do piasty. I tak się zastanawiam czy jest jakaś mało inwazyjna metoda na wymianę szpilek koła ?
W tej instrukcji którą mam jest jakby coś, ale nie można robić kopiuj/wklej do translatora ze względu na postać plików graficznych...
Złośnik:
Szczerze mówiąc to odradzam tego typu narzędzia, nawet fabryczne do tego typu montowanych piast/tarcz (systemu CAPTIVE) i przy takim przebiegu.
Ja waliłem 5kg młotem aby wybić piastę ze zwrotnicy - i nic.
Tylko i jedynie na prasę. Nie ma innego sposobu rozebrania tego.
Jest cień nadziei że skoro wcześniej było rozbierane to teraz zejdzie łatwiej ale to tylko cień nadziei. Na pewno będzie trzeba wymienić ponownie łożyska bo są to łożyska dwurzędowe i nawet nowe i świeże - rozlecą się przy demontażu.
Niestety - albo masz pecha albo nie zrobiłeś tego za jednym razem podczas wymiany tarcz.
Tekkenmoor:
Toś mnie pocieszył, to się już spytam przy okazji. Mam do wymiany pierścień ABS z przodku (uszkodził się przy wymianie tarcz) jakie wymiary on ma ? Na "alledrogo" są łatwo dostepnye pierścienie o wymiarach:
--- Kod: ---
ilość zębów - 43
średnica zewnętrzna - 78mm
średnica wewnętrzna - 66mm
--- Koniec kodu ---
Będzie dobry, ewentualnie jaki jest odpowiedni ?
Nawigacja
[#] Następna strona