Forum > ix35 EL

[ix35 EL] Świecące się kontrolki "Kontrola trakcji"

(1/6) > >>

popek38:
Czesc,

Miałem ostatnio dziwną sytuację, po uruchomieniu samochodu nie zgasła mi kontrolka "kontroli trakcji" a "Kontrolowany zjazd" zaświecił się na czerwono.
Miał ktoś już coś takiego w swoim ix35 ?
W piątek jadę na komputer do ASO , niech sprawdzą.

edit: uzupełnienie tematu. tekla

jacek2:
N ic nie wyjdzie na kompie. Mam auto od 2010r i taki przypadek zdarzył mi się 2 razy. Trzeba się zatrzymać, wyłączyć auto i po ponownym uruchomieniu wszystko wraca do  normy :shock:  :shock:

wilkq:
Miałem tez coś takiego.... a jest to nic innego jak czujnik świateł stop.
Z racji że mam automat i przycisk start stop - skutecznie unieruchomiło mi pojazd.
Oczywiście wciśnięcie kilka razy hamulca pomogło - ale skrzynia tez była zblokowana - niewciśnięty hamulec = blokada.  W czasie jazdy również zapaliło się ESP i asystent zjazdu z górki. Po zgaszeniu silnika problem zniknął - ale powrócił...
Na szczęście sama diagnoza i interwencja w serwisie była natychmiastowa - wszytko trwało niecałą godzinkę i już nie ma problemu. Zaczęło się niepozornie, wsiadam do bryki  wcisnąłem hamulec i na start naciskam - a komputer press brake ;) a ja z noga wciśnięta - ale depnąłem drugi raz i poszło. To był pierwszy sygnał który zlekceważyłem.  Więc - jak możecie jedźcie do serwisu na wymianę czujnika. W serwisie powiedzieli że byłem pierwszy z taką przypadłością w IX 35 - wcześniej zdarzało się ze w I30 wymieniali. Niedawno byłem na przeglądzie 24 miesięcznym i śmiali się ze niedawno na lawecie ściągnęli IX z tymi samymi objawami ;) przez czujniczek... pojazad unieruchomiony. Więc nie ma co się ociągać.  Muszę przyznać że to póki co to jedyna usterka w dwuletnim "już" IXie.

popek38:
thnx wilkq, jutro jadę na serwis

[ Dodano: 2012-08-30, 22:11 ]

--- Cytat: "jacek2" ---N ic nie wyjdzie na kompie. Mam auto od 2010r i taki przypadek zdarzył mi się 2 razy. Trzeba się zatrzymać, wyłączyć auto i po ponownym uruchomieniu wszystko wraca do  normy :shock:  :shock:
--- Koniec cytatu ---

To było pierwsze co wypróbowałem, niestety nie działa.

[ Dodano: 2012-08-31, 14:20 ]
Diagnoza ASO: - uszkodzony czujnik hamulca/stopu przy pedale. Komputer komunikował błędy, błędy usunięte, czujnik zamówiony. Wymiana dopiero przede mną akcja na paręnaście minut max.

balboa:
dziś rano jadąc do robola lekko pod górkę pojawił się czerwony "wjazd" i zapalona na stałe kontrola trakcji (jeśli się nie mylę) - jakieś rozwiązania - porady ? Poproszę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej