Forum > Tucson JM

[Tucson] Zawieszanie się gazu przy zmianie biegów 2,0 benzyn

(1/2) > >>

wiatrak13a:
Witam serdecznie!
Kupiłem tucsona i mam problem. Podczas szybkiej zmiany biegów zawiesza mi się gaz(mam wrażenie, że tak jak by linka gazu była zatarta i przetrzymuje gaz - ale jest dobra). Mechanik przypuszcza że w przepustnicy gazu jest elektroniczny czujnik w którym ustawia się obroty, ale niema pewności.Mam prośbę może ktoś miał podobną usterkę w swoim samochodzie i mógł się podzielić swoimi doświadczeniami.

synex:

--- Cytat: "wiatrak13a" ---Witam serdecznie!
Kupiłem tucsona i mam problem. Podczas szybkiej zmiany biegów zawiesza mi się gaz(mam wrażenie, że tak jak by linka gazu była zatarta i przetrzymuje gaz
--- Koniec cytatu ---

Hej,
w moim objaw jest taki jak opisujesz przy czym niespecjalnie mi to przeszkadza - nie tyle zawiesza się gaz co silnik bardzo wolno schodzi z obrotów. Nie wiem czy to faktycznie coś się przytarło czy ten typ tak ma bo jeżdżę tym autem dopiero kilka miesięcy (kupiłem używane).

llcoolm:
ja mam taki objaw że np przy zmianie biegów na chwilę obroty idą w górę może z 500obr., ale podobno tak jest. Więc najpierw odpuszczam gaz a później sprzęgło.

czaperek:
Jest to w tych samochodach normalne zjawisko. Aby tego uniknąć naucz się chwile przed zmiana biegów zdjąć nogę z gazu.Ja tak robię i obroty się nie zwiększają, choć spadaj powoli.Gdzieś już to kiedyś opisywano,taka jest przypadłość Tucsonów

wiatrak13a:
Witam. Byłem u mechanika i stwierdził że to nie jest tak, że "ten typ tak ma", tylko brudna przepustnica, którą trzeba przeczyścić, oraz wężyki podciśnienia trzeba przedmuchać.  I dlatego gaz się przywiesza. Jak usunie usterkę to dam znać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej