Autor Wątek: Nawiew kabinowy - wentylator umiera ?  (Przeczytany 7057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kali

• Gość
Nawiew kabinowy - wentylator umiera ?
« dnia: 01 Styczeń 2009, 16:46:18 »
Witam, chciałem spytać czy ktoś miał kiedyś takie problemy z wentylatorem kabinowym. Dwa dni temu włączyłem go i okazało się że dmucha tylko w ustawieniu na III i IV. Na I i II nic. Przy przełączaniu z 0 na I słychać te charakterystyczne "pstryk". Dzień wcześniej wszystko działało.

wlad

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Styczeń 2009, 17:05:14 »
jezeli wentylator bez problemu chodzi na najszybszym biegu,to sam wentylator jest ok- problem najczesciej jest z rezystorami ograniczajacymi napiecie.trzeba je wymienic.czasem zdarza sie ,ze pod wplywem temperatury moga sie odlutowac-ja tak mialem w samarze.

Roman_d

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Styczeń 2009, 17:49:03 »
Winne są rezystory. Umieszczone obok wentylatora. Na forum był kiedyś wątek. jak to naprawić. Wymiana jest prosta. Wystarczy zamienić je rezystorami dużej mocy zakupionymi w sklepie elektronicznym. Nie pamiętam dokładnie ich parametrów ale poszukaj na forum.
W razie czego służę pomocą.

kali

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Styczeń 2009, 19:32:57 »
Wymiana nie powinna być problemem mam kumpla elektronika powinien sobie poradzić. Mam jeszcze jedno może głupie ale jednak pytanie. Gdzie jest ten wentylator tzn. gdzie go szukać ? W komorze silnika czy od strony kabiny np za schowkiem czy coś.

Roman_d

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Styczeń 2009, 20:08:36 »
Powinno to być obok dmuchawy zaraz za schowkiem. Dojście od strony fotelu pasażera.

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Styczeń 2009, 20:11:11 »
Nie widzę w opisie auto rocznika twojego wozu, ale lantra jako model pochodzi z lat 1991-1995 jeśli tak, to odkręcasz schowek pasażera (ten co jest zamykany na klucz) i od razu widzisz miejsce gdzie jest rezystor, idzie tam wiązka przewodów. Wartości rezystorów znajdziesz na starym forum motonews.pl

kali

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Styczeń 2009, 20:35:59 »
Tak to lantra j1, już poprawiłem profil. Dzięki za pomoc w sobotę się za to wezmę. Nawiew niby działa ale jazda wciąż gdy jest ustawione na III jest denerwująca za bardzo szumi 8-)

pakson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Styczeń 2009, 16:08:52 »
mam doskladnie to samo III i IV bieg tylko działa zabieram się za wymianę tych rezystorów już od dłuższego czasu i nie mogę się zebrać ale po wylutowaniu niedziałających najlepiej je zabrac ze soba do sklepu elektro i tam facet pomoze:)

pakson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Luty 2009, 12:40:24 »
siema
dzis postanowilem sie zabrac za naprawe tego nawiewu (brak 1 i 2go biegu wentylacji) zdjalem schowek i teraz mam pytanie gdzie owe rezystorki sie zdnajuja?? bo mierzylem napiecie na kostce podajacej zasilanie i tylko jest na 3 biegu takze byl bym wdzieczny o opisanie gdzie dokladnie znajduja sie owe rezytorki przed kostka czy bezposrednio gdzies w obudowie wentylatora...

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Luty 2009, 15:33:43 »
Należy zastosować rezystory ceramiczne
Tabelka:
http://img341.imageshack.us/my.php?image=clipboard01va8.png

Ja swego czasu kupiłem rezystory 1,2ohm i 2,2ohm 5W trochę ciężko było je zmieścić ale się udało.

pakson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Luty 2009, 17:19:29 »
grzesik1, mam prośbę do Ciebie mógłbyś mi opisać na zamieszczonym pseudo odwzorowaniu rezystorka jak to ma być wszystko połączone ... bo mi się praktycznie rozsypał i została tylko jedna sprężynka ta dłuższa (na obrazku miedzy 2 a 3)chodzi mi schematowe dorysowanie gdzie ma być rezystor 1,2 ohm i 2,4ohm bądź 2,2ohm i ogólnie połączenia między środkowym bolcem z resztą , bolec 1 i 2 są połączone w sposób stały a reszta nie wiem jak bo nie mam ani schematu do tego ani zadnego foto nie mogę znaleźć

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Luty 2009, 19:23:33 »
Żebym ja pamiętał, zrób zdjęcie tego co zostało to pomyslimy

pakson

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Luty 2009, 21:24:49 »
wiem tylko ze wedlug tego mojego obrazka sprezynki z drutu oporowego sa miedzy bolcem 4 a 5 i 5 i 3 tylko nie wiem jakie wartosci maja byc miedzy nimi...

Roman_d

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Luty 2009, 21:43:24 »
Mogę się mylić ale wydaje mi się że jest tak:

Jeśli pomiędzy 2 a 3 masz około 0,4 ohm
to pomiędzy 3-5 powinno być 0,8 ohm
a pomiędzy 4-5 1,2ohm.

Najlepiej dołącz zdjęcia a coś się wykombinuje.

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Luty 2009, 21:47:46 »
Roman_d skąd wziąłeś te wartości?

To opis znaleziony na elektrodzie hyundai s-coupe
__-__
|3 2 1|
|6 5 4|
|____|

między nóżkami powinno być:
1 a 2 - ok 2,4 ohm (w sprzedaży jest tylko rezystor 2,2 Ohm)
2 i 4 - ok 1,2 ohm
2 i 6 - ok 0,4 ohm