Forum > Tucson JM
[Tucson] Porównanie jazdy Tucsonem: diesel 2.0 140 km vs ben
michal1142:
No to wciąż jestem w kropce co wybrać....
bobek310:
Ja mam diesla w wersji 140 kM i jak na razie (jeżdżę nim już rok) sobie chwalę. Pewnie dlatego, że (odpukałem w niemalowane) nie miałem z nim żadnych większych problemów. Przy zakupie - wydaje mi się - że nieważne jaki kupisz - czy diesla, czy benzynę. Do jednego, czy drugiego (charakterystyka) po pewnym czasie się przyzwyczaisz. Nauczysz się wykorzystywać jego walory np. przy wyprzedzaniu kombinację: skrzynia+moc silnika+jego elastyczność itd. Wcześniej jeździłem 68 kM Felicją i wyprzedzałem nie takie auta - wszystko technika jazdy. Ja bym się skupił na stanie technicznym, przebiegu, historii serwisowej itp.
michal1142:
Historia egzemplaża, to podsdtawa. Nie kupie grata z skręconym licznikiem, który stał u turasów w komisie
W przypadku diesla odstrasza trochę filtr cząstek stałych, ale podejrzewam, że juz nie jest wydatkiem na poziomie 10 tyś.
bobek310:
Wymiana filtra cząstek stałych na nowy, to zależnie od serwisu-warsztatu to myślę koszt 2-3 tys zł. Wyrzucenie filtra to można już zrobić od ok 1 tys zł. Za 1,5 - 2 tys zmieniają ustawienia w komputerze i dają gwarancję. Na razie interesowałem się tylko tym tematem dla poszerzenia wiedzy - czytając w internecie, a w szczególności oferty na allegro. Jeżeli ktoś będzie faktycznie coś takiego robił - to proszę opisać na forum.
Nawigacja