Forum > Lantra

[Lantra J2] Uszczelka pokrywy zaworów - wymiana - pęknięta p

<< < (2/2)

BartBartez:

--- Cytat: "Złośnik" ---Możliwe, że prawdopodobnie powierzchnia głowicy na której siedzi uszczelka i gdzie są otwory pod śruby, na nie nachodzą tuleje dystansowe z pokrywy zaworów; - i możliwe, że zbyt mocne przykręcanie jej wcześniej wyrobiło rowki
--- Koniec cytatu ---

Bardzo wątpię.

--- Cytat: "Złośnik" ---Te 10Nm to naprawdę dla mnie sporo za dużo
--- Koniec cytatu ---

Nie mylisz przypadkiem Nm z Kg/cm2??

dzafik:
Złośnik gdzie kupowałeś uszczelkę pod klawiaturę? W komplecie był pół księżyc i oringi pod gniazda świec? Ile płaciłeś? Bo mam zamiar wymienić a serwisie cały komplet bardzo drogo. Na allegro widziałem uszczelki ale tylko pod pokrywę a co z resztą? Na silikon?

Złośnik:
Jakiś czas temu wziąłem na silikon i co ? Robota była od nowa. Jak robić to porządnie. Jeśli ktoś chce to tylko można na uszczelce zaoszczędzić ale trzeba dokładnie stan sprawdzić. Osobno kupić półksiężyce 3szt i oringi.
Do nabycia w http://www.fox.rzeszow.pl/
Pisać na: fox@fox.rzeszow.pl. szybko odpisują Fachowa obsługa i szczerze polecam.
Uszczelka to: 22441-23000 /65 zł - i raczej bym zamiennika nie brał bo niewiele tańszy,
Półksiężyce: 22442-42001 /6zł za sztukę
Oringi musisz zapytać ale jak nie mają to ściągną spokojnie.

Przy montażu dokładnie oczyścić powierzchnie styku i odtłuścić dokładnie, a silikon ewentualnie dać tylko na załamania w okolicach koła paska rozrządu i na powierzchnię półksiężyców i kawałek za nimi (ok. 1-2cm). Warstwa taka ledwo co a nie napaćkać jak polewą na ciasto. Uszczelka sama ma spełniać swoje zadanie. I najważniejsze - nie silikon żaden tylko albo pasta uszczelniająca albo specjalny silikon wysokotemperaturowy np. DIRKO szary. Uszczelkę dokładnie ułożyć i dociągnąć lekko ręką a potem ewentualnie ok. 8Nm - ale delikatnie po kolei żeby pokrywa nie popękała.
U mnie chodzi już miesiąc i nie cieknie nic a nic.
Jeśli chodzi jeszcze o oringi na gniazda świec - jeśli po zdjęciu przewodów nie ma oleju w okolicach to nie ruszać. Tego zwykle się nie wymienia - ale jeśli są ślady oleju i wycieków - wymienić delikatnie i dokładnie wymyć pokrywę.

Złośnik:
Po kilku kolejnych wymianach na nowej pokrywie stwierdzam, że najlepszy sposób to dokładny klucz dynamometryczny. Zacząć od 5Nm i po kolei dokręcać każdą śrubę aż do wymaganego momentu. Potem zwiększać co 0,5Nm i na pewno wszystko ładnie dojdzie, śruby się nie ukręcą, gwint nie objedzie a pokrywa nie pęknie. Tamta widać miała już dość. Przestrzegam też przed dokręceniem za słabym. Mija się to z celem bo uszczelka natychmiast będzie przepuszczać i cała robota psu w miskę (wiadomo).

(; tekla

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej