Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] wymiana sprzęgła
PaHal:
Wojtek napisz o wymianie dwumasy w santku 92kW. Jak się jeździ na zwykłym? jak rozwiązałeś sprawę docisku o którym piszesz.
Przyda się dla wielu. Dwumasa droooga.
wojtek:
Nie wiem czy to komuś pomoże. Moje auto miało 83KW gdy sprowadziłem je z zatartym silnikiem. Kupiłem sam silnik 92KW (z wtryskami i turbiną), przełożyłem osprzęt i złożyłem na zwykłym sprzęgle jednomasowym które było wcześniej założone (skrzynia biegów oczywiście pozostała od 83KW). Niestety to sprzęgło nie wytrzymywało momentu obrotowego. Długo męczyłem się z tematem, jeszcze na starym forum dość obszernie opisywałem ten przypadek i ktoś pokierował mnie do pana Radzikowskiego. Wzmocnienie sprzęgła kosztowało mnie 1100 zł. Obawiałem się że pedał będzie ciężko pracował ale na szczęście minimalna jest różnica. Nie mam porównania co do jakości pracy bo nie jeździłem na dwumasie. Z tego co pamiętam to 92KW mają inaczej rozwiązane wysprzęglanie - temat do kolejnych eksperymentów.
blink:
Czy zwykłe sprzęgło da radę z silnikiem D4EA 83KW? Właśnie rozpadła mi się dwumasa i szukam alternatywy.
Arni71:
Śmiało montuj zwykłe, serwis Hyundaia tak robił w tych wersjach z "urzędu". Ja nie mam dwumasy i jest OK
mirek70:
Witam...
Witam wszystkich, właśnie jestem po wymianie sprzęgła (cały zestaw z Valeo)...pytanie do osób, które wymieniały sprzęgło jak się wam jeżdzi po wymianie. U mnie pedał sprzęgła miękki jakbyś deptał pluszaka, szybko się przyzwyczaiłem ale tak jakbym jeżdził nie swoim autem, no i 3 bieg troszkę inaczej się wrzuca (teraz lewarkiem bardziej w prawo i jest ok )prosiłem żeby przejechała się żona - na początku zgasł jej 2 razy...też twierdzi jakby jechała innym samochodem...
Po wymianie zrobiłem jakieś 25-30 km.....czy po przejechaniu np. 1000km coś się zmieni mam na myśli pedał sprzęgła...
Dziękuję za wasze uwagi...
Nawigacja
[#] Następna strona