Forum > XG / Grandeur
[XG30] Centralny zamek - pilot
kubank:
W poniedziałek zadzwonię do serwisu i się dowiem dokładnie.
bartfoot:
Trochę Panowie namieszaliście w tym temacie :)
Sądzę że chodzi o fabryczny pilot jak na fotce.
Z tego co wiem XG30 nie miał nigdy pilota w obudowie kluczyka.
60-70 zł w serwisie za kupno czy to kluczyka czy pilota to cena nierealna...
Jeśli pilot szwankuje należy go odświeżyć, ale radzę samemu tego nie robić jeśli się nie ma odpowiedniej wiedzy i sprzętu.
Odświeżenie polega na wymianie trzech switchy, przelutowaniu każdego elementu świeżą cyną z pastą, wyczyszczenie wszystkich styków baterii itp, bardzo ważna jest też ta blaszka podająca plus baterii. Obudowy XG30 się niestety rozlatują więc po regeneracji pilota dobrze jest skleić obudowę.
Kolega Tekla założył że masz dodatkowy alarm, nie sądzę żeby tak było.
Nie da się również zaprogramować pilota do auta, da się wgrać sprawny pilot do pamięci samochodu, nawet w XG30 jest to dość łatwe.
Nie ma tez "uniwersalnych" pilotów jeśli mówimy o pilotach fabrycznych.
Pozdrawiam.
PS Proszę kliknąć na fotkę, nie wiem czemu miniatura jest taka niewyraźna.
kubank:
A ile za takie "odświeżenie" mogę zapłacić? Dzwoniłem do serwisu i otrzymałem odpowiedź: Witam taki pilot musiał bym zamówić i może to trwać do 3,5 tygodnia bo niema go w kraju koszt to 480zł. Więc dużo bardziej opłaca się kupić sterownik centralnego zamka. Czy z tym nie ma problemu z założeniem tego?
bartfoot:
Założenie dodatkowego sterownika centralnego to wg mnie półśrodek, kalectwo.
Tak się robi wówczas, jeśli jest założony dodatkowy alarm/sterownik radiowy i np zgubiono, zepsuto piloty, sam sterownik szwankuje itp.
Natomiast w XG30 trzeba by zrezygnować z otwierania bagażnika /chyba ze sterownik ma 3 kanał/ oraz opuszczania przedniej lewej szyby z pilota, jak również zrezygnować z blokady zapłonu powiązanej z fabrycznym alarmem, no i prosić Bozię żeby się samo nie uaktywniło bo stoimy...
Zajmuję się profesjonalnie naprawą pilotów i elektroniki samochodowej, u nas koszt takiej regeneracji waha się od 100-150zl za pilota. Mam XG30 i też po zakupie natychmiast zregenerowałem swojego pilota, poprzednik skatował obudowę, switche, wszystko.
Od 3 lat śmiga ze 100m, i nie przypominam sobie żebym baterię od tego czasu wymieniał...
Pozdrawiam.
tekla:
bartfoot, może i namieszałam, ale nie wiem dokładnie jak działa to wszystko w XG. Mówię co mi powiedziano, gdy próbowałam się czegoś dowiedzieć na temat mojej, podobnej sprawy. Teraz, szczerze mówiąc, nie wiem już nic.
PS. Nie przypominam sobie, aby imię Tekla kiedykolwiek funkcjonowało jako imię męskie (;
Nawigacja
[#] Następna strona