Forum > Accent
Ksenony-czy będą dobre?
gunia:
Mam pytanko czy takie ksenonki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=381398211 będą dobre do mego hultaja, czy barwa się nie zmieni i będzie wszystko grało?
IgoReCzeK:
Witam. Mam rozumieć, że przetwornice napięciowe już posiadasz w swoim samochodzie? Jeśli tak, to nie przekraczał bym na Twoim miejscu temperatury 6000K. Czytałem opis, że barwa co prawda przechodzi w białą o dość intrygującej fioletowej poświacie, ale emitowane światło bardziej się rozprasza, tak więc relatywnie zaczyna zmniejszać się widoczność oświetlanych przedmiotów przed samochodem. ;-) Jeśli natomiast posiasz standardowe reflektory, to typowe żarniki Xenonowe nie nadają się do zastosowania - są zasilane w sposób impulsowy. Pozdrawiam Igor.
dyzio007:
prawie wszyscy znajomi smigaja na xenah z alegro i moje zdanie jest takie ze jesli jestes egoistycznym kierowca to zajefajna srawa ale jesli masz troche szacunku do innych kierowcow to kup jakies fajne zarowki efekt troszke gorszy ale sumienie czyste ze ludziom po oczach nie swiecisz.
gunia:
--- Cytat: "IgoReCzeK" ---Jeśli natomiast posiasz standardowe reflektory, to typowe żarniki Xenonowe nie nadają się do zastosowania - są zasilane w sposób impulsowy. Pozdrawiam Igor.
--- Koniec cytatu ---
Wielkie dzięki, bo już miałam kupować, no ale szkoda że się nie nadają :-(
IgoReCzeK:
Witam. Chciałem jeszcze dodać, że same żarniki xenonowe można dopasować do danego typu reflektora, ale wymagana jest modyfikacja ich zasilania (nie nadają się do zasilania prądem w sposób bezpośredni, jak to jest przy klasycznym rozwiązaniu). Na rynku można również spotkać żarówki nieznanych producentów, które podszywają się pod xenony zbliżoną nazwą fonetyczną, dlatego trzeba uważać i dobrze się upewnić, by nie było później rozczarowania. Pozdrawiam Igor.
P.S.
dyzio007 jak masz dobrze wyregulowane reflektory, to nikogo nie oślepiasz, z drugiej zaś strony nie każdy dobiera odpowiednie żarniki do swoich reflektorów kupując przypadkowe zestawy na Allegro i dlatego jest na drodze jak jest. Im starszy jest reflektor ze specyficzną polaryzacją tym jest trudniej dobrać coś, co pasuje, a czasem wręcz niemożliwe. Dobre oświetlenie drogi to podstawa bezpieczeństwa kierowcy. Ja osobiście jeszcze się nie zdecydowałem na zakup zestawu xenonów, ale rozważam takie rozwiązanie jedynie z zestawem montowanym seryjnie w Hyundai'ach (najnowsza Sonata na przykład).
Nawigacja
[#] Następna strona