Forum > Pony / Excel
Pony problem z odpalaniem
mkptk:
Witam,
Pony z 1991 roku z silnikiem 1.5 GLS odpala mi dopiero po 5-6 przekręceniu kluczyka, czasem trwa to jeszcze dłużej. Wymieniłem świece, co nie przyniosło znaczącej zmiany (różnicą jest to, że od tego czasu zaskakuje już po pierwszym przekręceniu kluczyka, lecz gaśnie po sekundzie). Takie problemy występują tylko podczas pierwszego odpalania, potem cały dzień (bez względu na to ile czasu stoi) odpala normalnie. Zaobserwowałem również, że przy pełnym baku silnik łatwiej zaskakuje.
Może ktoś miał podobny problem lub wie, co może być przyczyną? Można to naprawić we własnym zakresie?
Z góry dzięki za pomoc!
T_O_M_A_L_A:
Jeżeli jeździsz na benzynie, to wydaje mi się, że zużyły się zawory zwrotne w pompie paliwa i kiedy auto stoi dłużej, paliwo wraca z powrotem do baku. Rozwiązaniem może być zaworek zwrotny na wąż doprowadzający paliwo (wewnętrzne fi węża to 8mm). Koszt koło 15-20 zł w sklepie motoryzacyjnym.
Acha, zakładam że masz silnik z gaźnikiem i mechaniczną pompę paliwa przy silniku.
mkptk:
Nie mylisz sie co do gaznika. Dzieki za rade, zobaczymy czy poskutkuje. Masz moze ksiazke ze schematami do Pony? Ułatwilo by mi to znacznie lokalizacje tego zaworka?
pozdrawiam
T_O_M_A_L_A:
www.osemka.p.lodz.pl/~rufens/hyundai/08_fuel_system.pdf str. 109 -112
Jeżeli chodzi o regeneracje zaworów w samej pompie to raczej nie jest to możliwe ze względu na brak części. Nieraz zdarzają się też pompy nierozbieralne.
Wąż doprowadzający to ten między filtrem paliwa a pompą w komorze silnika. Żeby łatwiej było manewrować zaworek możesz założyć gdzieś zaraz za filtrem. Mam nadzieję, że pomoże.
mkptk:
dzięki bardzo!
Nawigacja
[#] Następna strona