Autor Wątek: [Sonata EF] Włączone cały czas światła stopu.  (Przeczytany 5209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kylo80

• Gość
[Sonata EF] Włączone cały czas światła stopu.
« dnia: 08 Sierpień 2012, 01:16:28 »
Witam wszystkich,
zależy mi na fachowej poradzie. Od niedługiego czasu zaświeciły się na stałe światła stopu. Po naciśnięciu pedału hamulca widać lekkie rozjaśnienie się żarówek, co wskazuje na to, że jakiś obwód zostaje zamknięty poprzez włącznik świateł stopu. Sam włącznik świateł stopu posiada cztery złącza wychodzące z kostki co wskazywało by na to że posiada dwa styki, lecz nie jestem pewny, że zwierne, czy rozwierne. Zastanawiający jest fakt, że po odłączeniu kostki włącznik światła stopu nadal się świeca.
Moje pytanie brzmi: czy przyczyną zaistniałej sytuacji może być wadliwy włącznik świateł stopu, czy raczej zwarcie instalacji?
Skrawa była by prosta, gdybym był w obecnej chwili w Polsce, ale niestety nie mam w tej chwili możliwości skorzystania z warsztatu, ani podmienienia włącznika.
Może ktoś posiada wiedzę na temat działania takiego włącznika, a mianowicie które styki zwierają bądź rozwierają obwód. A już było by idealnie gdyby ktoś był w posiadaniu schematu instalacji elektrycznej Sonaty.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki, pozdrawiam.

pinball

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpień 2012, 00:34:52 »
pod tym linkiem masz manuale do sonaty moze cos tam bedzie przegladnij sobie :)

http://hyundaiklub.pl/dload.php?action=category&id=9

Mi sie wydaje ze cos robi zwarcie skoro nadal swieca przy odlaczonej kostce....

kylo80

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maj 2013, 20:20:46 »
Po dłuższym czasie, ale problem rozwiązany.
Dziękuję Pinball za podpowiedź.
Faktycznie było to zwarcie w instalacji a dokładniej jeden z pinów gniazda przyczepki przemieścił się podczas podłączania i spowodował zamknięcie obwodu.
Problem rozwiązany, temat zamknięty ;)
Pozdrawiam