Autor Wątek: [i20 PB] Jak wyczyścić czerpnię powietrza?  (Przeczytany 4952 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kam-mil

• Gość
Jak wyczyścić czerpnię powietrza?
« dnia: 13 Maj 2013, 20:59:39 »
Jak parkuje się pod drzewem to są różne przygody.
Nawlatywało mi w czerpnię powietrza kwiecia z klonu. Ta kieszeń między klapą a wycieraczkami zbiera zimą śnieg, a wiosną i latem różne takie śmieci. Kratki są dosyć duże, kwiatów klonu nie powstrzymują.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to wyczyścić?
Od strony filtrów kabinowych? Jakoś od strony komory silnika można rozebrać?
A może jest gdzieś odpływ dołem i wystarczy przepłukać strumieniem wody od góry?
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:00:44 przez Brt »

barzuc

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maj 2013, 21:55:22 »
Nie wiem jak w i20, ale tam gdzie coś takiego robiłem (póki co clio i almera) to najszybciej przez zdjęcie ramion wycieraczek, zdjęcie podszybia (tych plastików) i dokładnie wybranie syfu - jeśli suchy to nawet odkurzaczem.
Jak zaczniesz zalewać silnym strumieniem wody - wciśniesz całe śmieci w otwory odpływowe, które się zatkają, wszystko co się tam zebrało zacznie gnić i wcześniej czy później blachy rdzewieć...

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maj 2013, 23:20:22 »
Ja u siebie zrobiłem tak, jak napisał barzuc. Jako że nie mam filtra kabinowego, to różne liście i kwiatki wlatywały mi do środka i to głównie na mnie.  :-D
Zdjąłem podszybie, wyjąłem wszystkie liście itp i założyłem od spodu na kratki wentylacyjne siatkę moskiterę dodatkowo wzmacniając ją siatką plastikową. Kratki mam czarne i moskitera też czarna, więc jej nie widać. Ponad rok czasu i mam spokój.