Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Problem z czujnikiem położenia wałka
refasek:
Witam wszystkich znawców tematu. Od pół roku jestem posiadaczem Santa Fe i od paru tygodni walczę z zapalającą się kontrolką check silnika. Po zczytaniu kodu błędu pojawiła się para kodów: P0340 i P0325. Pierwszy to ponoć usterka czujnika wałka rozrządu a drugi: błąd czujnika spalania stukowego. Mam pytanie gdzie znajduje się ten czujnik wałka (silnik 2,0 l benzyna), czy jego wymiana to jest jakiś powazniejszy problem, czy wystarczy kupic to cudo na allegro i da się to zrobić samemu bez angazowania siły bardziej fachowej ? Czy ten drugi błąd to jest raczej pochodna pierwszej usterki? Trzy miesiące temu miałem błąd położenia wału (P0335) też w parze z tym czujnikiem spalania. Wymiana samego czujnika wału pomogła i dotąd był spokój. Teraz zreszta auto i tak jeździ a kontrolke mogę zgasić w dowolnej chwili albo modułem ELM albo odłączając klemę z akumulatora a wóczas Santek stawał na amen i nie szło odpalić, choć po jakims czasie pozwalał odpalić silnik i ujechać kilka km
felkner:
kosmos2011:
--- Cytat: "refasek" ---Mam pytanie gdzie znajduje się ten czujnik wałka (silnik 2,0 l benzyna)
--- Koniec cytatu ---
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b17a481b64e49bf.html
refasek:
--- Cytat: "kosmos2011" ---
--- Cytat: "refasek" ---Mam pytanie gdzie znajduje się ten czujnik wałka (silnik 2,0 l benzyna)
--- Koniec cytatu ---
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b17a481b64e49bf.html
--- Koniec cytatu ---
Dzięki za zdjęcie. Kupiłem według kodu (39310-38050) jaki jest identyczny dla wielu modeli tańszych aut. Np. Atosa 1.0. To jest ten sam czujnik a kosztuje znacznie mniej jak jest jako część do Atosa niż do Santa Fe. Tak więc jak ktoś ma ten sam problem to radze poszukać wśród części do innego modelu Hyundaia :) Pozdrawiam
Horche:
Hej, mam do wymiany czujnik położenia wałka rozrządu w silniku 2.4 benzyna (G4JS), czy jest w stanie ktoś mi wskazać, gdzie jest umiejscowiony ten czujnik?
Nawigacja
[#] Następna strona