Autor Wątek: [Getz] [Getz] Klimatyzacja - parę pytań.  (Przeczytany 10678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

J23

• Gość
[Getz] Klimatyzacja - parę pytań.
« dnia: 02 Sierpień 2012, 00:43:12 »
Witam wszystkich jako nowy użytkownik.

Chcę do swojego Getza założyć klimatyzację - instalację elektryczną mam kompletną (jest nawet bezpiecznik :) ), ale mam kilka pytań:

- Ile jest wentylatorów w aucie z klimatyzacją? Czy auto z klimą posiada dwa biegi (rezystor) do wentylatora chłodnicy?

- Według schematu i mojego rozumowania gdy naciśniemy przycisk grzania tylnej szyby, a dmuchawa będzie przynajmniej na jedynce, załączymy klimatyzację - zgadza się?

- Sprężarka napędzana jest z trzeciego paska wielorowkowego - jak rozwiązane jest napinanie jej? Czy tak samo jak alternatora, czy jest jakiś inny napinacz ?.

- Nie muszę wymieniać chłodnicy wody, prawda ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:51:22 przez Brt »

popej

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpień 2012, 15:50:15 »
W moim Getzie z klimą posiadam jeden wentylator tylko na chłodnicy. Ma on dwa biegi.

Co do przycisku to chyba pomyliło Ci się, tylna szyba nic nie ma do klimy :-D Kiedy masz wduszony przycisk klimatyzacji i odpalisz nawiew chociażby na pierwszy stopień to wtedy sprężarka się załącza.

Co do paska to nie podpowiem, bo mamy inne silniki, ale na pewno nie jest to jakieś innowacyjne rozwiązanie  :mrgreen:

A co do chłodnicy wreszcie to wątpię, bo to oddzielny element.

super8

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpień 2012, 20:08:50 »
Hey. Na pewno klimatyzacja nie ma nic wspólnego z obwodem ogrzewania tylnej szyby. Ja też planuje założyć klimatyzacje w moim gacku tylko pewnie będzie to sporo kosztować. http://www.auto-klima.pl/ tu jest link do firmy która zajmuje się sprowadzaniem i montażem klimatyzacji od około 20 lat więc jak będzie mnie stać to kiedyś do nich podskoczę sprawdzić jak wygląda to cenowo. Pamiętam, że w 2002 koszt zakupu + montaż wynosił w tej firmie 4000 zł dla każdego samochodu. Tyle, że zastaw który oni kupują przygotowany jest pod dany egzemplarz samochodu, więc musi pasować.

Jeżeli chodzi o silniki 1.1 i 1.3 to zdjęcia komór silnikowych wyglądają podobnie więc myślę, że można się opierać na informacjach z obu ( tylko trzeba je mieć).

Myślałem o zakupie klimy z rozbitka, ale tutaj konieczny jest kompletny zestaw żeby nie było trudności w montażu. Więc trzeba by szukać skraplacza, sprężarki, parownika, instalacji elektrycznej, rurek aluminiowych.

Powiedz jak ty sobie wyobrażasz montaż tej klimy? Skąd weźmiesz elementy?

J23

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwiec 2013, 21:18:43 »
Panowie, sorry, że odgrzewam kotleta, ale temat jest już prawie skończony - klima przyszła, założona - mam problem z wtyczką obok schowka (ta z której wychodzą 3y przewody, z czego dwa podwójne) - bardzo prosiłbym o zdjęcie tej wtyczki (wpiętej). Niestety, nie mam wtyczki (była obcięta) - a nie chcę ryzykować i proszę o zdjęcie. Z góry dziękuję.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwiec 2013, 21:30:49 »
A konkretnie w którym miejscu ?

J23

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwiec 2013, 22:40:03 »
Witam.

Chodzi o wtyczkę z czujnika temperatury parownika.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwiec 2013, 23:02:15 »

Ściągnij "Electrical Troubleshooting Manual 2002" z  http://doc.hyundai-autoclub.ru/getz/.

J23

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwiec 2013, 00:48:54 »
Wszystko ok, dzięki Kosmos. Byłem na tej stronie którą podałeś, ale niestety, nie zobaczyłem tego. W każdym razie wielkie dzięki za pomoc.