Autor Wątek: Problem z prowadnicą szyby  (Przeczytany 3355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kaluzny15

• Gość
Problem z prowadnicą szyby
« dnia: 05 Sierpień 2008, 19:12:55 »
Witam. Ostatnio poszukuje podnośnika elektrycznego do hyundaia elantry. Natrafiłem na aukcje internetową na której jest podnośnik w przystępnej cenie ale niestety ma jedną wadę bo "kantuje" szybę podczas zamykania. I tu jest moje pytanie gdyż od sprzedawcy usłyszałem że pewne modele miały takie zjawisko po którymś tam roku produkcji. Ja osobiście w wersji nadwozia j2 z roku 1996 nie miałem takiego zjawiska. A czy wy zauważyliście w waszych elantrach takie zjawisko? I czy rozwiązaliście jakoś ten problem. Pozdrawiam.

roofus

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpień 2008, 19:56:59 »
co to znaczy kantuje?

Kaluzny15

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpień 2008, 20:06:44 »
To znaczy że jak podnosi się szyba to łapie uszczelkę i idzie jak by pod kątem szyba. Szyba wcina uszczelkę i wtedy jest ryzyko uszkodzenia prowadnicy. Wyczytałem gdzieś że może to być przyczyną złego umocowania prowadnicy do drzwi (za lekkie lub za mocne przykręcenie) jeżeli oczywiście szyna jest w 100% sprawna.

roofus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpień 2008, 20:23:31 »
Nie sadze zeby takie modele z "kantujaca" szyba wychodzily seryjnie cos ten sprzedawca robi cie w balona.
Poszukaj na allegro, niekoniecznie w dedykowanych aukcjach a w tych gdzie pisza ze maja cala lanterke na czesci, to i ta czesc zdemontuja i wysla

Pozdrawiam

Kaluzny15

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpień 2008, 22:27:25 »
Aha. Też tak myślałem. Dzięki za odpowiedz. Poszukam u innych sprzedawców. Przeważnie jak mają w dobrej cenie to już ich nie ma hehe. Ale mam czas do jesieni by ją wymienić to się może coś sensownego trafi jeszcze przez ten okres.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpień 2008, 09:12:31 »
Problem z "kantowaniem" szyby nie jest winą podnośnika tylko źle wyregulowanych prowadnic(za szeroko rozstawione). Miałem to samo w Scoupe. Podnośnik możesz śmiało kupić

Kaluzny15

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sierpień 2008, 19:54:33 »
Aha. Dzięki za odpowiedz. Domyślałem się że kantowanie szyby może właśnie być przyczyną źle wyregulowanej prowadnicy. Mam na oku jeszcze parę innych ofert więc wybiorę najatrakcyjniejszą. Pozdrawiam.

skubiak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpień 2008, 11:19:20 »
Witam
mam podobny przypadek i niestety po rozebraniu wszystkiego w drzwiach okazało się ze prowadnica szyby ta przy lusterku jest w rozpadzie i szyba niema po czym iść prosto

jokansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudzień 2008, 15:13:57 »
W mojej Lantrze prowadnice są mocno skorodowane. Hyundai się nie popisał z doborem materiałów w tym miejscu auta.
Pozdrawiam

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Grudzień 2008, 15:41:39 »
Cytat: "jokansen"
W mojej Lantrze prowadnice są mocno skorodowane

Witam. Na szczęście koszt zakupu oryginalnych prowadnic nie jest wysoki, a skoro mnie się udało je samodzielnie wymienić w Accencie, to pewnie i Wam się uda. Wbrew pozorom nie jest to aż takie trudne, tylko wymaga cierpliwości w demontażu tapicerki przy drzwiach ( tak zwanych boczków ). Jest również okazja sprawdzić stan linek podnośnika do szyb i ewentualnie je przesmarować przed zimą ( zanim ewentualnie przymarzną i pękną ). Pozdrawiam Igor.

skubiak

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudzień 2008, 16:34:58 »
Mozna wiedzieć gdzie dostałeś oryginalne prowadnice może maja do Lantry

MacMac

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudzień 2008, 20:32:55 »
Witam, naprawiałem taką przypadłóść w Lantrze 99' i faktycznie chodziło tylko o odpowiednią regulację. Mozolna robota, trzeba metoda prób i błędów dochodzić jak to poustawiać.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Grudzień 2008, 20:33:21 »
Cytat: "skubiak"
Mozna wiedzieć gdzie dostałeś oryginalne prowadnice może maja do Lantry

Prowadnice zostały sprowadzone przez zaprzyjaźniony warsztat z Częstochowy, ale z tego co pamiętam, to była oryginalna część. Nie wiem, w jaki sposób się zaopatrują, ale chyba mają jakieś dobre kontakty, bo szybko im to idzie. Tak więc pewnie Tobie pozostanie ASO. :/