Autor Wątek: Sonda lambda - Accent '00  (Przeczytany 4059 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Erebus

• Gość
Sonda lambda - Accent '00
« dnia: 16 Grudzień 2008, 20:27:14 »
Witam
Mam accenta II z 2000 roku 1.3 . Jako że mam dostęp do kom. diagnostyki sprawdziłem dlaczego ciągle świeci mi się check. Wyszło, że katalizator. I tu moje pytanie, bo nie jestem 100% pewny czy mój samochodzik ma dwie sondy. Pierwszą widzę od razu bo jest na wierzchu kata, a drugiej mimo wysilonych poszukiwań nie odnalazłem. Pytanie - czy jest to możliwe, że tak jak w 1-ej generacji accenta w moim też jest jedna sonda ( w końcu mój jest dopiero z początków produkcji drugiej generacji a silnik organoleptycznie wygląda tak samo jak w pierwszej gen.) albo czy po prostu nie umiem jej zlokalizować ( w takim razie gdzie mam jej szukać)??

Kwestia jest nie bagatelna - jeśli chodzi o koszta naprawy; jeśli jest tylko jedna sonda to po prostu przebiję kata rurą, zaspawam i dowiedzenia, jeśli są dwie to tylko nowy katalizator i co za tym idzie koszta.

Bardzo proszę o pomoc

Paweł

kml

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudzień 2008, 21:27:33 »
Erebus, powinny byc dwie. U mnie są dwie.

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudzień 2008, 21:41:47 »
Ale gdzie jest ta druga - ta która ma być za katalizatorem ?? Bo na prawdę nigdzie jej nie widzę :-( Czy może być gdzieś dalej ?? przy środkowym tłumiku ??

kml

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudzień 2008, 22:31:29 »
Cytat: "Erebus"
Ale gdzie jest ta druga - ta która ma być za katalizatorem ?? Bo na prawdę nigdzie jej nie widzę :-( Czy może być gdzieś dalej ?? przy środkowym tłumiku ??

A czy próbowałeś pojechac od kolektora do końca? Nie chce Ci teraz wmawiać niczego ale jestem przekonany, że u mnie są dwie nie mniej jednak nie ukrywam, że zasiałes ziarno watpliwości. Uzyj opcji http://forum.hyundaifanklub.pl/search.php bo wydaje mi sie ze ostatnio jakoś e-gen wklejał djęcie na którym było widać obydwie sondy.

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudzień 2008, 23:01:02 »
ale e-gen ma 1.5 więc to chyba mało miarodajne .... Powiem szczerze, że nie wiem gdzie może być ta druga sonda, pierwszą to nawet ślepy zobaczy bo jest wbita po wierzchu nad samym katalizatorem, a drugiej szukałem i nie widziałem - szczerze to doszedłem z poszukiwaniami tylko do wysokości skrzyni biegów więc może jest gdzieś dalej nie wiem ....

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudzień 2008, 23:13:03 »
Druga jest zaraz za katalizatorem, wkręcona w rurę wydechową od góry - bez kanału ciężko będzie Ci ją zlokalizować;

BTW
Accent II spełnia normy emisji EURO 3 zatem musi mieć 2 sondy.

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudzień 2008, 23:20:13 »
Dzięki za info. Więc rurowa naprawa raczej odpada :(
Może się orientujecie czy można samemu jakoś wyczyścić katalizator ?? Mój na 100% nie jest rozsypany a na teście wyszło że nie ma wystarczającej przepustowości.

corner

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudzień 2009, 11:55:37 »
Witam ,wiec ktora sonda moze jest odpowiedzialna za swiecąca kontrolke CHECK?? pierwsza czy druga.

kml

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudzień 2009, 16:44:51 »
Cytat: "corner"
Witam ,wiec ktora sonda moze jest odpowiedzialna za swiecąca kontrolke CHECK?? pierwsza czy druga.

Ta, która jest zepsuta.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudzień 2009, 20:57:04 »
Cytat: "corner"
...ktora sonda moze jest odpowiedzialna za swiecąca kontrolke CHECK...

Witam. Podepnij skaner pod ECU i będziesz wiedział. Wyjdzie taniej niż wymiana sondy λ na "chybił-trafił" - jak nie trafisz. Pozdrawiam Igor.