Autor Wątek: [Lantra J2] Kłopot z falowaniem obrotów na jałowym biegu.  (Przeczytany 6890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czarodziej_1979

• Gość
[Lantra J2] Kłopot z falowaniem obrotów na jałowym biegu.
« dnia: 04 Czerwiec 2012, 18:58:47 »
Witajcie, mam wielki problem -  w mojej lalce się pojawiło dziwne zjawisko. Czy na zimnym, czy na ciepłym - falowanie obrotów na biegu jałowym. Jak np. dojeżdżam do świateł wrzucam na luz to nawet potrafi zgasnąć. Mam w niej gaz ale na benzynie i na gazie tak samo jest. Proszę o konkretną pomoc techniczną, pozdrawiam.

tekla: edycja postu - interpunkcja

esox

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwiec 2012, 09:31:17 »
Krokowy do wymiany lub czyszczenia. jezeli bedziesz mial do wymiany mam na sprzedaz dzial giełda!

czarodziej_1979

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwiec 2012, 17:04:29 »
Dziś wyczyściłem silniczek krokowy z czarnego osadu i działa ale dalej mam falowanie troszkę mniejsze ale jest

Pabl0

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwiec 2012, 17:48:35 »
Miałem to samo tylko że w J1. Padł mi potencjometr przepustnicy. Też możesz sprawdzić.

Offline waldi678

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwiec 2012, 08:18:00 »
Jeżeli odłączałeś ostatnio akumulator to odpal samochód poczekaj aż się włączy wentylator chłodnicy  i wtedy już niepowinny spadać obroty. u mnie jak odłącze akumulator to tez spadaja , nawet kilka razy zgasł i tak się dzieje do momentu jak się nmiewłączy wentylator póżniej jest już oki ( komp zbiera sygnały z  czujników)

Kubalessini

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwiec 2012, 09:31:14 »
waldi678, to jest normalne- niektóre komputery, po dłuższym odłączeniu napięcia "uczą sie", najlepiej jest w takim wypadku (najlepiej jest wtedy jeździć przez początkowy okres różnym stylem).
Sprawdź, czy przepustnica nie ma luzów na (łożyskowaniu), w moim Accencie takie same objawy są i właśnie to podejrzewam.

yankeshy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lipiec 2012, 09:55:15 »
Tutaj opisałem mój sposób na falujące obroty,mam nadzieję że pomoże:

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=979