Autor Wątek: Problem z uruchomieniem silnika CRDi  (Przeczytany 4345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

epocarom

• Gość
Problem z uruchomieniem silnika CRDi
« dnia: 09 Grudzień 2008, 19:57:20 »
Witam!

Mam problem z uruchomieniem silnika diesel CRDi 1500 cm3 z zimnego startu , uruchamia sie dopiero po długimmmm kręceniu rozrusznikiem.
Jak już pracuje to niewidzę innych problemów , zachowuje się prawidłowo i mozna go także w miarę szybko uruchomić jak jest jeszcze ciepły.
Przed tą usterką wystarczyły 3 obroty i silnik zaskakiwał nawet jak był zimny.
Był już u mechaników i niewiedzą jaka może być przyczyna , a po odczytaniu danych ze sterownika-komutera żadnych błędów nie stwierdzali . Swiece żarowe są sprawne, pompa paliwa niskiego ciśnienia też sprawna.

Proszę , może ktoś ma jakieś pomysły lub konkretne informacje co może być przyczyna takiej usterki .

Bolo

• Gość
Re: Problem z uruchomieniem silnika CRDi
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudzień 2008, 10:02:38 »
Cytat: "epocarom"
Witam!

Mam problem z uruchomieniem silnika diesel CRDi 1500 cm3 z zimnego startu , uruchamia sie dopiero po długimmmm kręceniu rozrusznikiem.
Jak już pracuje to niewidzę innych problemów , zachowuje się prawidłowo i mozna go także w miarę szybko uruchomić jak jest jeszcze ciepły.
Przed tą usterką wystarczyły 3 obroty i silnik zaskakiwał nawet jak był zimny.
Był już u mechaników i niewiedzą jaka może być przyczyna , a po odczytaniu danych ze sterownika-komutera żadnych błędów nie stwierdzali . Swiece żarowe są sprawne, pompa paliwa niskiego ciśnienia też sprawna.

Proszę , może ktoś ma jakieś pomysły lub konkretne informacje co może być przyczyna takiej usterki .

Niestety u mnie jest ten sam problem - kupiłem depresator narazie pomaga ale nie bylo większych mrozów zobaczymy jak będzie dalej.

Mimix

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudzień 2008, 15:18:37 »
a moze ktorys z wtryskow? nie puszcza sobie czasem nieco wiekszego dymka?

wlad

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudzień 2008, 22:14:25 »
tak mysle,ze swiece moga byc sprawne ale uklad sterowania nimi moze byc walniety-moze sprawdz czy pojawia sie na nich napiecie po przekreceniu stacyjki.

Bolo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Grudzień 2008, 20:41:21 »
Cytat: "Mimix"
a moze ktorys z wtryskow? nie puszcza sobie czasem nieco wiekszego dymka?

Horoba dymek wydaje się ok, spalanie też ok w normie problem jest z zapłonem tylko jak przestoje pomiędzy jazdami są około 8 godzin a na dworze około -1, za pierwszym załapie ale z zakrztuszeniem :(.
Obawiam się ze Wlad może meć rację ale kontrolka się zapala że świece są podgrzewane co wy na to ?

epocarom

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudzień 2008, 16:28:01 »
Częściowo Mimix ma racje .
No tak, byłem u mechanika i sprawdzili przelew wtryskiwaczy i okazało się że jeden z nich ma zaduży przelew i niepozwala na uzyskanie odpowiedniego cisnienia na listwie co w konsekwencji niepozwala na uruchomienie silnika.
Trzeba go będzie wymienić ( około 1700,- zł.). No cóż :>
 :?:

Przemek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Styczeń 2009, 10:39:39 »
A probowales przy zapalaniu lekko nacisnac gazu?