Forum > Tucson JM

[Tucson] skrzynia biegów - ciężka zmiana biegów

<< < (6/7) > >>

czep07:
podłącze się, czy jest jakaś "regulacja" od strony mieszka, mam wrażenie że wszystko jest wylatane i luźne, wstępnie postanowiłem przesmarować ale mam chęć wykręcić kilka "śrubek" czy lepiej nie pogarszać. Na moje oko tam jest problem.
Ciężko wbić 1 (jak się toczy auto to ok) i wsteczny słabo

czaperek:
No i powiem wam,że jestem w kropce. Po pierwsze: po przejechaniu kolejnych 500 km jest jakby lepiej. Owszem 2 bieg nadal ciężej wchodzi, lecz zgrzyty są mniejsze.Pozostałe biegi, z którymi nie było problemów też lekko lżej pracują, nawet przy obecnych ujemnych temperaturach. Ponadto kiedy przejadę ok 10 km, to z biegami nie mam żadnych już problemów.
Sprawdziłem jaki olej zalał  mechanik przy wymianie na ok. 100k km. Był to Mobil Mobilube™ 1 SHC 75W-90 GL 6, prawdopodobnie wiec olej o zbyt dużej lepkości.
Teraz pytanie do znawców problemów ( tutaj ukłon w stronę Kosmosa 2011) - Czy wymienić olej na taki o GL4, np. Castrol Syntras, czy też pozostać na tym który jest. Jak szybko  i czy w ogóle degraduje się współczynnik lepkości?

yunior81:
Z własnego doświadczenia napisze, że nalezy zalać taki jaki zalecił producent i żaden inny. Ja przy wymianie sprzęgła zalałem AMSOil'a 75W90 o bardzo wysokich parametrach i przy ujemnych temperaturach i przed naprawą skrzyni biegi wchodziły tak sobie. Natomiats trzeba mieć świadomość, że żaden olej nie naprawi "lekkiej usterki" mechanicznej skrzyni.
Zadzwoń sobie do gear-pol i porozmawiaj o swoich problemach a na 100% dostaniesz konkretną odpowiedź.

vanhelsing:
Czaperek, to olej zupełnie nie nadający się do Twojego auta. Przeczytaj mój post ze stycznia. To jest olej do aut wyścigowych  :shock: Powoli doprowadzisz do tego, że skrzynia  po prostu przestanie działać.

czaperek:
Dzisiaj zalano Castrol Syntras Multivehicle 75W90 GL 4 - problem z biegiem 2 zniknął. Zobaczymy jeszcze jak będzie zimniej , czy też nie będzie problemu z 2 biegiem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej