Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Ile km przejedziecie na zbiorniku w swoim ix35?
vqsoft:
pewno wiatr miałeś w kufer :)) ja jadąc kiedyś do poznania zabrałem i20 żony - bo będzie taniej... jakie było moje zdziwienie gdy spalanie w jedną storne było 8l.100 a w drugą 5.7 :) w obie storny jechałem non stop 130km/h :)) wiatr może niezłe wiry w baku zrobić..
Zibi:
zgadza się, do Gdańska jechałem 100 km/h i wyszło 8 litrów, wracałem 120 i było 7 litrów, a jak wracałem z Zakopanego to śmigałem 140 i wyszło 6 litrów. Ze spalaniem nie dojdziesz, po prostu lej i jedź.
ppawlo:
--- Cytat: "Zibi" ---wszystko się zgadza ... Miłek25, nie miałem na myśli jazdy na oparach, ale rezerwa mogłaby sygnalizować 5 litrów, a nie 10 litrów, jednak teraz to trzeba się przyzwyczaić ... dardum, zasięg znika, jakieś 20km po tym jak zaczyna migać ostatnia dioda.
--- Koniec cytatu ---
Rezerwa 5 litrów? A jak zapali się tobie na autostradzie w korkach i do zjazdu 100km? Rezerwa musi mieć od 15 do 20% tego co spaliła. Czyli jeżeli pali 5 na sto to powinna mieć 8-10 litrów. Jak ma 8 to odpowiednio więcej.
firefighter1:
Odpowiedź jest prosta. W zależności od stylu jazdy, warunków atmosferycznych (wiatr) i czy poruszacie się w kolumnie czy nie.
Z praktyki wartości te są od 5,9 l/100 km do 12 l/100 km więc o czym tu mówić.
Najniższe zużycie jak wyżej na trasie Bydgoszcz - Inowrocław. Najniższe średnie spalanie z komputera po 398 km to 6,70 l a z faktycznego tankowania 6,71 l !!!
Aby to osiągnąć potrzebne jest dziecko do 2 roku życia lub szklanka wody na kokpicie. Zwyczajnie spokojne ruszanie, płynna jazda i spokojne hamowanie. Nie trzeba być przy tym zawalidrogą, a najciężej zmienić przzwyczajenia.
:shock:
rafiboss:
--- Cytat: "ppawlo" ---
--- Cytat: "Zibi" ---wszystko się zgadza ... Miłek25, nie miałem na myśli jazdy na oparach, ale rezerwa mogłaby sygnalizować 5 litrów, a nie 10 litrów, jednak teraz to trzeba się przyzwyczaić ... dardum, zasięg znika, jakieś 20km po tym jak zaczyna migać ostatnia dioda.
--- Koniec cytatu ---
Rezerwa 5 litrów? A jak zapali się tobie na autostradzie w korkach i do zjazdu 100km? Rezerwa musi mieć od 15 do 20% tego co spaliła. Czyli jeżeli pali 5 na sto to powinna mieć 8-10 litrów. Jak ma 8 to odpowiednio więcej.
--- Koniec cytatu ---
Rezerwa to chyba zależy od auta. Ja w Vectrze C jak zapalała się rezerwa to max 50 kilometrów można było przejechać na niej.
Nawigacja
[#] Następna strona