Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Ile km przejedziecie na zbiorniku w swoim ix35?
jacek2:
dzisiaj zatankowałem za 200 zł. Wcześniej wskaźnik pokazywał 2 diody. Zatankowałem 37,1 l, i wskaźnik podniósł się na maksa. Mimo tego paliwa w szyjce zbiornika jeszcze nie było... :-o
Zibi:
poziom paliwa powinien być podawany w litrach i byłoby wszystko jasne :lol:
Miłek25:
--- Cytat: "Zibi" ---co prawda mam 2.0 CRDi 4WD, ale rezerwa już mnie do szału doprowadza, przykład z ostatniej trasy miałem 650km, gdy zapaliła się kontrolka rezerwy, około 690km, gdy zaczęła migać ostatnia kreska poziomu paliwa, przejechałem jeszcze kilkanaście kilometrów, zatankowałem i weszło tylko 49 litrów ON, wychodzi na to, że rezerwa zapala się w baku mamy jeszcze ponad 10 litrów ON, a migać wskaźnik paliwa zaczyna gdy zejdziemy poniżej 10 litrów ON. Najwięcej udało mi się zatankować 54 litry, więc możliwe, że mieści się tam 58 litrów, jak fabryka podaje.
--- Koniec cytatu ---
Zibi tylko weź pod uwagę że w dieslach nie można albo nie powinno się doprowadzić do wypalenia całego paliwa z baku, a to dlatego że później musiałbyś czyścić wtryski, filtr paliwa itp.. Wydaje mi się że to taka bezpieczna rezerwa. Ja u Santa Fe mam zbiornik z tego co pamiętam 75 litrów i od zaświecenia się rezerwy do tankowania tak z 30-50 km robię przez co na stacji do baku wchodzi średnio jakieś 70 litrów. Na jednym zbiorniku mogę przejechać w cyklu mieszanym 65% miasto 35% trasa około 800 km
dardum:
Witajcie . dzisiaj zatankowałem 47,5 ltr przy migającej ostatniej kresce i braku sygnalizacji możliwego zasięgu. Teoretycznie powinno więc zostać ok 10 ltr w baku czyli spoko na 100 km. Chyba że ten bak jest jednak sporo mniejszy? niż 58. macie jakieś bardziej ekstremalne dolewania powyżej 50 ltr?
Zibi:
wszystko się zgadza ... Miłek25, nie miałem na myśli jazdy na oparach, ale rezerwa mogłaby sygnalizować 5 litrów, a nie 10 litrów, jednak teraz to trzeba się przyzwyczaić ... dardum, zasięg znika, jakieś 20km po tym jak zaczyna migać ostatnia dioda.
Nawigacja
[#] Następna strona