Forum > Tucson JM
[Tucson] Luzy zaworowe oraz radio - usb
Hinek:
--- Cytat: "mk-kijek" ---Chciałbym się podpiąć do tematu luzów zaworowych (Tucson 2.0 benzyna) ponieważ instrukcja obsługi Tucsona zaleca kontrole i ewentualną regulację co 90 tys. więc skontaktowałem się z dwoma serwisami aby wycenili i tą usługę i oto jakie otrzymałem odpowiedzi:
1. "KOSZT REGULACJI ZAWORÓW TO W PRZYPADKU TEGO SILNIKA TO KOSZT REGENERACJI GŁOWICY (DEMONTAŻ, MONTAŻ, POBYT GŁOWICY W SZLIFIERNI) CZAS TRWANIA 3-5 DNI, KOSZT OD OKOŁO 1200 DO OKOŁO 2000)"
2."Ceny regulacji w tym modelu zaczynają się od 1800zł, ponieważ trzeba zdemontować głowice silnika więc dochodzą dodatkowe koszty robocizny jak i uszczelki".
--- Koniec cytatu ---
To jakiś żart? Jeśli nie - to trafiłeś na oszustów. Luzów zaworowych nie reguluje się przez regenerację głowicy. W żadnym silniku.
Luzy zaworowe w silniku o którym mowa reguluje się przez wymianę płytek.
elwis666:
Dokładnie. U mnie kontrola luzów trwała może z godzinkę. Patrzałem mechanikowi - koledze na ręce. Przejechane miałem wtedy 190 tyś. km z czego na gazie 150tyś. Tylko jeden zawór (wydechowy) łapał się w granicznej wartości - reszta ok. (mówimy o opcji KONTROLI - bo w instrukcji jest jeszcze opcja REGULACJA - tam szczeliny są troszkę o innych wartościach). Poza tym - Koszt regulacji luzów zaworowych w serwisie Hyundai w Studzienicach to ok 500zł - 600zł - robota i części, więc nie jest to takie straszne.
kosmos2011:
Ta cena to za : pomiar wszystkich +wymiana (jakiej ilości, ile za jedną), cena płytki (ile złotych).
kerad:
elwis666, bardzo dobra cena, mnie powiedziano ok 1000pln w ASO przy wymianie wszystkich płytek, a u mechanika który płytki szlifuje a nie wymienia żeby auto nie było uziemione na czas ściągnięcia płytek (nawet ASO nie ma na stanie płytek tylko zamawiają na wymiar pod klienta) ok 500pln + uszczelka.
elwis666:
Dokładnie - płytki sprowadzają pod klienta. Mechanik z serwisu powiedział że nie zdarzyło się im jeszcze żeby musieli wszystkie wymieniać. Mówił że zamieniają miejscami płytki tak żeby pasowały nominalnie a brakujące zamawiają (około 29-30zł/szt)
PS: za rozrząd zaśpiewali 750zł na nieoryginalnych częściach - ale dobrej jakości.
Nawigacja
[#] Następna strona