Forum > Sonata

Skrzynia automatyczna - problem z IV biegiem

<< < (2/5) > >>

fusior:
1. Co to jest overdrive ( bo czegoś takiego nie mam)
 -jest przełącznik sportowej jazdy na drążku od skrzyni może to oto chodzi :)
 dla rozjaśnienia powiem że na 100% działa :mrgreen:

2. Mechanicy mówią że może tak sie stać przy wymianie filtra uszczelki i oleju w automacie iż skrzynia na dobre odmówi posłuszeństwa ?! komu wierzyć ?! co robic :shock:
(w przypadku gdy mam przejechane 100 000 i ani raz wcześniej nikt tego nie robił)

Hants:
Na wajsze (?) pod tym wielkim przyciskiem, powinienes miec mniejszy. Overdrive to po prostu nadbieg (lub jak kto woli 4 bieg) w tej planetarce.. Przelacznik power - econo - to inna sprawa. Przyjrzyj sie troche pod swiatlo swoim zegarom - widzisz tam ikonke OD? Jeszcze inaczej mowiac - jesli wrzuce przelacznik na 'D' i wcisne OD, to tak jakbym mial '3' po nastepujacych przelozeniach 'L', '2', 'D'+OD, D, N, R, P

Wymiana oleju nie powinna psuc przekladni... Raczej sadze, ze jego niewymienianie jest szkodliwe.. Wymien/uzupelnij olej.

fusior:
faktycznie mam OVERDRIVE <glupek2> tzw OD/od off przy włączeniu pojawia się pod licznikiem. Okej to chodzi bez zarzutu ale nie ważne czy z nim czy bez niego auto i tak nie wrzuca 4 biegu... o to wlaśnie mi chodzi :) i jedzie max 160km/h do których rozpędza sie chyba 4 minuty :P hehe ale to już jest mniej ważne. Interesuje mnie to dlaczego przy normal lub overdrive więcej nie pójdzie :/

Hants:
Nie depcz pedalu gazu! Przy 110 spokojnie i delikatnie odpusc gaz, potem lekko dodaj i delikatnie dociskaj. Powinienes miec wowczas okolo 2500 RPM. Ciezko tak zdalnie powiedziec, czy to mechanika skrzyni, czy Twoj styl jazdy. Kombinuj.

IgoReCzeK:

--- Cytat: "fusior" ---
2. Mechanicy mówią że może tak sie stać przy wymianie filtra uszczelki i oleju w automacie iż skrzynia na dobre odmówi posłuszeństwa ?!
--- Koniec cytatu ---

Witam. Pomyślmy racjonalnie, jak można nie wymieniać oleju przez 10 lat w skrzyni biegów, jak to by było w Twoim przypadku? Siłą rzeczy stracił on swoje właściwości po tylu latach. Wygląda na to, że coś się "przypiekło" i sprawia na tyle duży opór, że przekładnia się nie przełącza, a może zupełnie coś innego? Jest w takim razie pytanie. Czy przy pewnych prędkościach odczuwasz próbę wysprzęglania i próby zmiany biegu na wyższy? Jeśli nie, to problem nie jest czysto mechaniczny i trzeba by się przyjrzeć bliżej sposobowi sterowania skrzynią (nie mogłem się "dokopać" do jakiejś specyfikacji, jak to jest zrobione w Twojej skrzyni biegów :-/ ). Jeśli tak, to trzeba by sprawdzić wszystkie sprzęgła, a to chyba jest możliwe dopiero po rozebraniu skrzyni. Pozdrawiam Igor.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej