Forum > Accent
[Accent X3] Założenie nowego alarmu i nowego centralnego zam
Małgorzata:
Proszę o radę. Czy opłaca się w 15-letnim aucie wymienić alarm i założyć zamki centralne? W jednym warsztacie usłyszałam, iż alarm w tak starym samochodzie to zbyteczny pożeracz prądu.
skali:
Alarm bezużyteczny, częste awarie, odcięcia zapłonu a najwazniejsze to i tak nikt tego nie weźmie, złodziejaszki są skupione na grupie VAG i ściąganiu bomb z zagranicy.
A centralny dobra rzecz ;-)
Małgorzata:
Dodam istotną informację dotyczącą mojego auta. Otóż jest w nim alarm działający na pół gwizdka i dwa piloty dawno nie działające. Alarm włącza się samoczynnie i potrzeba nieźle się napracować, by go wyłączyć. To co wyrzucić dziadostwo i nic w to miejsce nie wkładać?
albert:
Ja osobiście w 15-letnim samochodzie alarmu bym nie zakładał.
Po pierwsze nie wykupywałbym AC, więc alarm nie wpłynąłby na wysokość składki. Takie auto ma już niską wartośc ( nie mówię o wartości sentymentalnej ) i wydawanie pieniędzy na jego zabezpieczenie mija się z celem.
Po drugie, kto bedzie reagował na wyjący alarm? U mnie na osiedlu co dzień wyje jakiś alarm i nikogo to nie obchodzi.
Natomiast zamek centralny założyłbym dla własnej wygody.
I jeszcze jedno. Jeżeli obecny alarm sam się włącza, to znaczy, że jest zbędny i nie spełnia swojej roli.
Timon:
Poszukaj gdzieś instrukcji do alarmu. U mnie jest tak, że jak po podpięciu akumulatora się go odpowiednio zaprogramuje (włączy, wyłączy i odpali auto bodajże) to się sam nie będzie uruchamiał, a jak nie to będzie. Więc to może być najłatwiejszym rozwiązaniem problemu. A niedziałające piloty to pewnie kwestia bateri w nich :roll: Koszta nieduże. Osobiście mam alarm, ale zwykle go nie używam.. Centralny zamek za to jest wygodny, przydatny. O wiele bardziej od alarmu. Choć jedynie na kluczyk to to i tak jest wygodniejsze niż otwieranie ręcznie każdych drzwi z osobna.
Nawigacja
[#] Następna strona