Forum > Lantra

[Lantra J2] Falowanie obrotów na LPG, spadek mocy na PB.

(1/3) > >>

Micha?:
Witam.
Od ponad roku jestem posiadaczem Lantry J2 z silnikiem 2.0.
Do niedawna chodziła jak przystało na 14-latka - bez zastrzeżeń.
Od jakiegoś miesiąca zauważyłem że na luzie silnik wpada w regularny ruch tak lekko przód tył. jak siedzę w aucie to szybko ale lekko się bujam w przód i w tył. Trochę to denerwujące bo wyglądam jak bym miał małą chorobę sierocą. obroty przy tym szybko falują o jakieś 50-100 rpm(nie pamiętam teraz ile jest ale około 800rpm). Tak się dzieje na gazie, po przełączeniu na benzynie problem znika bo obroty rosną do około 1100rpm i chodzi równiutko. Ale to pół biedy. W sobotę byłem na przejażdżce i zauważyłem że na lpg jeździ normalnie dynamicznie a po przełączeniu na PB po chwili ma muła jak maluch. Jak się łagodnie dodaje gazu to wszystko w miarę ok ale im mocniej się depnie tym większego muła ma. Nawet na luzie ledwo się wkręca na obroty przy tym wydaje bardziej buczący dźwięk.
Filtry niedawno wymieniałem, świece i kable nie dawają żadnych oznak zużycia- na gazie nic nie strzela(świece bosh, kable NGK)

Nie jestem mechanikiem i dopiero od niedawna mniej więcej wiem co siedzi pod maską ale i tak jestem laikiem więc mówcie do mnie w miarę jasno i mówiąc o jakiejś części możecie pomóc sobie opisem gdzie to jest i jak wygląda- szybciej załapie o co chodzi :D Oczywiście nie do przesady- wiem gdzie jest np: akumulator.

[ Komentarz dodany przez: BartBartez: 2012-07-03, 10:41 ]
Poprawa tematu

esox:
dolot masz szczelny?

Micha?:
Przed usterką uszczelniałem dokładnie cały bo przy 4000rpm było czuć dziurę, po uszczelnieniu prawie nic nie czuć.
Auto jest czasami użytkowane zgodnie z zasadą http://demotywatory.pl/3766735 więc on raczej nie wiedział że ona ma więcej niż 3500rpm
Kupiłem ją od Fadera bo wiedziałem jak ją traktuje, więc z pewnego źródła
Tak apropo to gdzie serwisujesz landrynkę?

esox:
ja u siebie robie mam dostęp do czesci na miejscu od a do z;p wiec moge podmieniac i sie bawic;p ale jak chcesz kogoś godnego naprawy tego auta do daj znac dam ci namiary na 2 osoby. obydwoje z rybnika:)

[ Dodano: 2012-07-03, 00:11 ]
wg mnie układ paliwowy do sprawdzenia lub zapłonowy. jakiej firmy filtr? ile jezdzisz na swiecach?

Micha?:
Na świecach mam juz okokło 30 000km, filtr paliwa tylko przypuszczam gdzie jest gdzie jest, od zakupu auta przez ojca (koniec 2004) nie widzę w książce żeby był wpis o filtrze :oops: od razu założył instalację gazową. Jeden mechanik podejrzewa pompę albo wtryski.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej