Forum > Lantra / Elantra
[Elantra XD] Gdzie znajduje się osuszacz klimatyzacji ?
Złośnik:
Ale co wyje ? Zapiekła się ? Układ na niej się rozszczelnił ?
badzio1977:
Głośno chodzi, słyszę ją w środku (chrobotanie-to nie jak łożysko które wyje ciągle) no i na wolnych obrotach już nie podaje takiego ciśnienia jak powinna.
NieAmator:
w zakładzie to około 300 400 zł ściagnij czynnik wyciągnij chłodnice ale uważaj żeby nie pourywać gwintów od osuszacza. Najlepiej podeślij mi zdjęcie jak to wygląda. Najlepiej wziąć zimne piwo i powolutku działać. Bodzio przekręć samym sprzęgłem nie kołem pasowym. Jesli jest gaz musi stawiac lekki opór a to ze chrobota to moze być łożysko na kole pasowym, albo napinacz paska jak miałem przy santa fe;)
badzio1977:
jestem po wymianie rozrządu własnie (w listopadzie zeszłego roku i przejechałem 1000km), pojadę jeszcze sprawdzić czy czasem nie mam rozszczelnienia układu.
Lubię takie niby awarie, wiesz że coś się dzieje ale jak jedziesz do warsztatu to patrzą na ciebie jak byś był z innej planety. Na koniec gadają że ten typ tak ma.
Jak kupiłem wóz to jedynym objawem włączenia klimy był niewielki skok obrotów, teraz jak mówię że słyszę sprężarkę to gadają że tak ma być ;)
Złośnik:
W zakładzie ściągną mi czynnik z układu żebym mógł sam wymienić sobie osuszacz ? Bo właśnie możliwe bardzo że muszę do tego zderzak zdjąć niestety a boję się żeby mi ktoś go nie zdjął tak że potem będą z niego strzępy lub nie będzie grama lakieru na nim. Z drugiej strony czy zakład opróżnia sam układ i tak może zostawić ? Nie będzie potem problemów z napełnieniem ? Bo do napełnienia trzeba uruchomić silnik i włączyć klimę a bez czynnika chyba raczej jej chodzić nie wolno.
Nawigacja
[#] Następna strona