Autor Wątek: [Getz] [Getz] Wasze przebiegi, awarie, przygody  (Przeczytany 3956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HUTA

• Gość
[Getz] Wasze przebiegi, awarie, przygody
« dnia: 04 Lipiec 2015, 07:01:23 »
Zastanawiałem się dziś ile jeszcze pojeżdże moim Gaconem... Jestem zadowolony z osiągów, spalania, wygody poruszania się w mieście i nie ukrywam że to jeden z lepszych samochodów jaki miałem (przed zakupem nigdy bym nie przypuszczał że tak będzie). Myślałem że to kolejny kawał blachy którym pojeżdże rok lub dwa i popchnę go dalej... Dziś wiem że będę nim jeździł aż mu "kółka odpadną". Az do jego mechanicznej śmierci

Chciałem się dowiedzieć ile kilometrów przeleciały Wasze Gacki i jakie koreańskie niespodzianki przy tym powychodziły (poważniejsze awarie, przygody i niespodzianki)... Ciekawość mnie zżera :-)

Mój to:

167 kkm (bankowo cofnięty bo pochodzi od niemca pochodzenia tureckiego)
Po lekkim uderzeniu w niemca rodowitego
Uszkodzenie i wymiana skrzyni biegów przy 155kkm - posypał się V bieg
Wymiana przedniego wózka. Po 10 latach cały przegnił. Seryjnie nie zabezpieczany antykorozyjnie.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:58:36 przez Brt »

Offline zz_top1

• Giełda
A to mój Gacek
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marzec 2016, 16:37:36 »
Mam podobny przebieg od 2004 roku (164 kkm) . Tyle tylko, że ponieważ partacz przy wymianie rozrządu uszkodził mi wałek, musiałem dokupić na zapas cały silnik (wyszło taniej) zalany olejem o przebiegu 66.000. W zasadzie sam z siebie się nie psuje. Ostatnio  zrobiłem wymianę płynów hamulcowego, wspomagania i chłodnicy oraz świec i kabli zapłonowych. Auto chodzi jak burza. Zamiast remontować silnika po 250 kkm po prostu za 500 zł go wymienię na rezerwę.

Aktualizacja
Kupiłem I20 z 2009 roku bo była okazja. Jeśli trafi się chętny, muszę sprzedać Gacka (razem z zapasowym silnikiem) ale wolałbym w dobre ręce, bo dla handlarza mi go szkoda.
Przebieg 178 kkm. Mechanicznie w pełni sprawny
798751995

Gacek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marzec 2016, 23:57:30 »
Mój Gaceł ma 202 tysiące przebiegu. Kupiłem go jak miał 118 tysięcy, kupiony  Polsce, ja jestem jego 3 właścicielem. Większych przygód z nim nie miałem, odpukać całe szczęście bo mnie co dzień do pracy wozi po 40 km w jedną stronę. Jedyne co jak do tej pory wymieniłem to części eksploatacyjne tj. hamulce tył (bębny+szczęki), amortyzatory tył (fabrycznie założone już nie dawały rady), klocki hamulcowe z przodu, łącznik stabilizatora przedni lewy (wymieniałem jak go kupiłem Gacka i teraz znów daje się we znaki więc szykuje się kolejna wymiana). Jeśli chodzi o silnik to wymieniany był pasek rozrządu zgodnie z książką serwisową należała się już wymiana przy 180 tys..
Najbardziej irytuje mnie uszczelka pod pokrywą zaworów. Po 3 tygodniach od wymiany, ponownie z pod pokrywy olej się sączy. I tak w kółko, wymiana- kilka tygodni i przecieka. Też tak macie w swoich Gacełach? Może to wina oleju, sam już nie wiem.
Jeśli chodzi o karoserię to bolączką są tylne nadkola... rdza, rdza, rdza i jeszcze raz rdza. Raz już robiłem ale ruda się nie poddaje i po 2 latach od wizyty u blacharza znów powolutku o sobie przypomina. Podwozie auta mam zabezpieczone specjalnym specyfikiem, zobaczymy jak po zimie spełnił swoją rolę.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marzec 2016, 18:05:05 »
Cytat: "Gacek"
Najbardziej irytuje mnie uszczelka pod pokrywą zaworów. Po 3 tygodniach od wymiany, ponownie z pod pokrywy olej się sączy. I tak w kółko, wymiana- kilka tygodni i przecieka.

Trzeba kupić oryginalną uszczelkę, tam gdzie jest mocowanie wałka rozrządu (półkola na uszczelce) trzeba dać trochę silikonu wysokotemperaturowego i co najważniejsze dokręcamy śruby delikatnie chyba 8-10 Nm.