Autor Wątek: [Accent X3] Stacyjka a immobilizer  (Przeczytany 24127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siala

• Gość
[Accent X3] Stacyjka a immobilizer
« dnia: 21 Czerwiec 2012, 00:10:32 »
Witam wszystkich.
Mam problem z moim Hyundajem i muszę załatwić go na odległość.
Zawiesiła się stacyjka i już chyba nie ruszy . Została zdemontowana , obstukana , nasmarowana wd40 i nic . A teraz do rzeczy . Czy przy wymianie stacyjki trzeba podłączyć komputer w celu ustawienia immobilajzera .  Imomobilajzer znajduje się przy obudowie kolumny kierownicy.

hyun

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwiec 2012, 13:50:19 »
Nie ma takiej potrzeby. W stacyjce masz tylko antenę immo (okrągły plastikowy pierścień). Ważne żeby ta antena była tego samego typu.

Aha Zmieniając całą stacyjkę musisz oczywiście dorobić sobie klucze z tym samym kodem co co obecne.

siala

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwiec 2012, 00:21:48 »
Sorki ale chyba to nie ten typ .              Stacyjka według mnie jest urządzeniem mechanicznym [ tak samo jak np. koło] i przy jej wymianie chyba nie muszę podpinać się do kompa .                    
Immo mam przyczepiony do obudowy kolumny kierownicy (czarny plastik wokół stacyjki ) .
Niestety nie jestem pewien gdzie idzie od niego połączenie , do stacyjki czy bezpośrednio do sterownika

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwiec 2012, 09:02:55 »
Cytat: "siala"
Stacyjka według mnie jest urządzeniem mechanicznym [ tak samo jak np. koło] i przy jej wymianie chyba nie muszę podpinać się do kompa .
Oczywiście. Problem polega na zaprogramowaniu kluczyka który będzie obsługiwał nową stacyjkę. Nie wiem, czy programowanie kluczyka nie będzie musiało oprzeć się o ASO (przy Tucson'ie kosztuje to kilka stówek).

siala

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwiec 2012, 12:15:27 »
IgoReCzek ale w moim Accencie kluczyk to tylko kawałek metalu. Albo ja czegoś nie rozumiem albo źle opisałem problem .

Będzie inna stacyjka i inny kluczyk.

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwiec 2012, 12:27:08 »
Aby działał immobilizer w plastikowej rękojeści kluczyka zatopiony jest jakiś procesor z kodem, który zbliżając się do anteny przy stacyjce zostaje rozpoznany jako prawidłowy i podaje do ECU informację, że jest to ten kluczyk, który po przekręceniu stacyjki uruchomi samochód. Jak kupisz nową stacyjkę, to do niej będzie inny komplet kluczyków z innym kodem do rozpoznania przez immobilizer. Nie wiem natomiast jak się programuje układ, czy zmienia się kod w kluczyku, czy zmienia się kod w pamięci ECU (stawiam bardziej na to drugie rozwiązanie). To tak z grubsza. Jeśli ktoś już przeprogramowywał klucze (ECU), to proszę o informację dla kolegi jak to wygląda i jakie są koszty tej operacji?

doman76

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwiec 2012, 17:18:42 »
Znacznie lepiej zrobić inaczej - sprawdź po 1 czy zapadki się ruszają jak wkładasz kluczyk. U mnie akurat zamek drzwi ale miałem duży problem bo zapadki musiałem na siłe rozruszać śrubokrętem (naprawde mocno).
Zapadki po włożeniu kluczyka powinny się ładnie układać na jednej wysokości.
Jeśli to nie pomoże możesz albo zaniesć do dobrego ślusarza od zamków może uda się naprawić albo kupić nową stacyjkę i przełożyc/dać do przełożenia zapadki - będzie taniej niż przekodowanie kluczyka w ASO i unikniesz różnych kluczyków. Słyszałem że w X3 szło jakoś samemu przekodować przy użyciu fioletowego kluczyka - nie wiem, nie miałem X3.

Oczywiście możesz też wydłubać immo z nowego kluczyka a stary gdzieś w pobliżu przykleić - ale tego nie polecam

siala

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwiec 2012, 18:14:19 »
Chyba jednak jeszcze nie o to mi chodziło.
W moim Accencie gniazdo ( baza) od immobilisera  jest przykręcona do obudowy kolumny kierowniczej . W zestawie jest ala pendriv z trzema blaszkami który trzeba przyłożyć do bazy i dopiero wtedy pojawia się prąd na desce rozdzielczej .
Jestem poza domem i nie mogę tego sam sprawdzić dlatego pytam na forum .
Auto jest z 1997 r . i nie wiem czy już wtedy były immo w kluczykach.

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwiec 2012, 18:31:33 »
od 96 jest we wszystkich samochodach wiec u ciebie tez.
immo jest zaraz przy grocie kluczyka, dziurka ok 1-2 mm zalana plastikiem. jak obejrzysz dokladnie kluczyk do dostrzezesz napewno. u mnie wyglada jakby bylo dotkniete czym goracym i lekko nadtopione, ok 5-7 mm od grotu.

hyun

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwiec 2012, 21:08:41 »
To chyba nie jest prawdziwe immo tylko jakieś dostawione odcięcie zapłonu.
W takim przypadku nie widzę problemu. Wymieniasz stacyjkę a reszta zostaje bez zmian.
Który tam jest rodzaj klucza?

siala

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwiec 2012, 21:57:08 »
Może i nie prawdziwe ale Turek w Niemczech strasznie się upierał.

Oczywiście LEWY ( bez immobilizera - niech będzie) .

Dzięki za poświęcony czas.
I po problemie.

radi91

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Październik 2012, 12:23:01 »
Mam pytanie odnośnie samej wymiany stacyjki. Odkręciłem już tą plastikową obudowę, ale nie wiem jak odkręcić dwie górne śruby z obejmy, za pomocą której stacyjka jest przymocowana do kolumny kierowniczej. Te śruby są dziwne, ponieważ z góry są zaokrąglone a od doły nie ma żadnego dojścia.

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Październik 2012, 13:41:50 »
Cytat: "radi91"
Te śruby są dziwne, ponieważ z góry są zaokrąglone a od doły nie ma żadnego dojścia.
One nie są dziwne, oryginalnie mają sześciokątne  łby, które się ukręcają przy ich dociąganiu. Nie pozostaje Ci nic innego, jak obciąć je szlifierką kontową lub brzeszczotem.  :-/ To takie mechaniczne zabezpieczenie przeciwwłamaniowe.  :shock:

radi91

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Październik 2012, 13:46:35 »
Myślałem, że szybko pójdzie mi z tą wymianą stacyjki, ale widać się myliłem. Nie pozostaje mi nic innego niż ucinać śruby i dopasować podobne.  :-(
Dziękuje bardzo za pomoc  ;-)

ewand

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Styczeń 2013, 22:39:53 »
Dorób klucz o właściwych wymarach (pewnie jest mocno wytarty ). Jeśli to nie pomoże wówczas weź nieduży przecinak i spróbuj odkręcić stacyjkę.
Jak zdemontujesz stacyjkę moższ przysłać ją wraz z kluczykiem do mnie postaram się ją naprawić.