Forum > Accent
[Accent X3] Stacyjka a immobilizer
IgoReCzeK:
Aby działał immobilizer w plastikowej rękojeści kluczyka zatopiony jest jakiś procesor z kodem, który zbliżając się do anteny przy stacyjce zostaje rozpoznany jako prawidłowy i podaje do ECU informację, że jest to ten kluczyk, który po przekręceniu stacyjki uruchomi samochód. Jak kupisz nową stacyjkę, to do niej będzie inny komplet kluczyków z innym kodem do rozpoznania przez immobilizer. Nie wiem natomiast jak się programuje układ, czy zmienia się kod w kluczyku, czy zmienia się kod w pamięci ECU (stawiam bardziej na to drugie rozwiązanie). To tak z grubsza. Jeśli ktoś już przeprogramowywał klucze (ECU), to proszę o informację dla kolegi jak to wygląda i jakie są koszty tej operacji?
doman76:
Znacznie lepiej zrobić inaczej - sprawdź po 1 czy zapadki się ruszają jak wkładasz kluczyk. U mnie akurat zamek drzwi ale miałem duży problem bo zapadki musiałem na siłe rozruszać śrubokrętem (naprawde mocno).
Zapadki po włożeniu kluczyka powinny się ładnie układać na jednej wysokości.
Jeśli to nie pomoże możesz albo zaniesć do dobrego ślusarza od zamków może uda się naprawić albo kupić nową stacyjkę i przełożyc/dać do przełożenia zapadki - będzie taniej niż przekodowanie kluczyka w ASO i unikniesz różnych kluczyków. Słyszałem że w X3 szło jakoś samemu przekodować przy użyciu fioletowego kluczyka - nie wiem, nie miałem X3.
Oczywiście możesz też wydłubać immo z nowego kluczyka a stary gdzieś w pobliżu przykleić - ale tego nie polecam
siala:
Chyba jednak jeszcze nie o to mi chodziło.
W moim Accencie gniazdo ( baza) od immobilisera jest przykręcona do obudowy kolumny kierowniczej . W zestawie jest ala pendriv z trzema blaszkami który trzeba przyłożyć do bazy i dopiero wtedy pojawia się prąd na desce rozdzielczej .
Jestem poza domem i nie mogę tego sam sprawdzić dlatego pytam na forum .
Auto jest z 1997 r . i nie wiem czy już wtedy były immo w kluczykach.
Lookas:
od 96 jest we wszystkich samochodach wiec u ciebie tez.
immo jest zaraz przy grocie kluczyka, dziurka ok 1-2 mm zalana plastikiem. jak obejrzysz dokladnie kluczyk do dostrzezesz napewno. u mnie wyglada jakby bylo dotkniete czym goracym i lekko nadtopione, ok 5-7 mm od grotu.
hyun:
To chyba nie jest prawdziwe immo tylko jakieś dostawione odcięcie zapłonu.
W takim przypadku nie widzę problemu. Wymieniasz stacyjkę a reszta zostaje bez zmian.
Który tam jest rodzaj klucza?
Nawigacja
[#] Następna strona