Forum > Instalacja LPG, CNG, inne
Sonata - technika jazdy a zużycie lpg.
fusior:
wychodzi na to że mam drugiej generacji ;)
Accent:
To sprawa spalania wygląda tak - niewiele w tym zdziałasz.
Kwestie regulacji itp niewiele zmieniają bo instalacje II typu podają gazu względnie zawsze podobnie. Sugeruję pojechać do jakiś gazowników i porozmawiać,
można spróbować regulować (np podczas regulacji powinni powiedzieć jak sonda lamda reaguje i czy działa, gdyż wydaje mi się że to ona jest winna).
Pozatym dużo stacji benz. na LPG oszukuje i zawyża ilość LPG a sam zbiornik moze raz zatankować wiecej raz mniej.
Aha sprawdz czy ci hamulce nie obcierają :)
fusior:
z tymi hamulcami to zaskoczenie niesamowite nie wiedzialem ze hamulce mogą obcierac :) chyba bym słyszał albo może czuł.. hmmm na luzie w sumie toczy sie bez jakiś odczuwalnych oporów więc myśle ze to nie hamulce. Zrobie rozrząd wymienie olej i podjade do gaziarzy tak jak mówisz powiem żeby sprawdzili sonde lamba.
Jarek:
A ja myślę że po prostu tyle będzie palić, no może 1-2 mniej przy dobrej regulacji, masz automat w dodatku uszkodzony, spróbuj normalnym autem jeździć tylko na 3 biegach to też sporo spali.
Poza tym sonata jest ciężkim autem, każde przyspieszenie to wir w zbiorniku, automaty palą w granicach 12-13 benzyny po mieście więc dlaczego gazu ma nie spalić 18 w dodatku jeźdżąc na 3 biegach
Accent:
Hamulce sprawdz albo u diagnosty (20zł) razem z luzami itp.
Albo przejedz się malutko hamując(jak mozesz to wcale) i sprawdz czy adekwatnie do stylu jazdy hamulce się bardzo grzeją - np jedna tarcza względem drugiej (analogicznie tył).
Przetocz go jeszcze na luzie na prostym i sprawdz czy jak się zatrzymuje to się lekko cofnie do tyłu.
Tego nie można usłyszeć, co najwyżej autko moze w jedną stronę sciągać.
Pojedz do gaziarzy, zobacz, powiedz co było przyczyną.
Nawigacja
[#] Następna strona