Autor Wątek: Jaki akumulator?  (Przeczytany 19354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

e-gen

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Wrzesień 2008, 20:04:33 »
Miałem nóż na gardle - Point S to Centra (jest nawet naklejka) wykonana w "technologii wapniowej"  :-D

waxain

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Wrzesień 2008, 16:53:43 »
Do mojego auta byłem w zasadzie zmuszony do zakupu Bosh Silver S4 024 (60Ah,540A) - jedynego akumulatora który się zmieścił (paranoja!) :) Na razie nie narzekam - zobaczymy jak będzie sprawował się zimą. W każdym razie słyszałem wiele dobrych opinii o nim :)

meler

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Styczeń 2009, 09:24:34 »
A ja chciałem odświeżyć temacik:D

Mam pytanie czy z aku 52Ah/460A, alternatyor da sobie radę, czy będzie niedoładowywał?...

proszę o szybką odpowiedź, bo muszę się do 10 zdecydować:) mam do wyboru Varta Black Edition 45Ah/400A za 200zł: http://allegro.pl/item505549906_akumulator_varta_black_45ah_400a_bravo_caddy_45_ah.html i Varta Blue Edition 52Ah/460 za 240zł: http://www.allegro.pl/item505450014_akumulator_varta_blue_52ah_470a_siena_xsara_52_ah.html , więc różnica żadna, a chodzi mi o ładowanie z alternatora;)

Pozdrawiam:)

wlad

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Styczeń 2009, 09:28:22 »
z obydwoma spokojnie da rade!

kpawel

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Styczeń 2009, 09:33:30 »
U mnie alternator ma 80A, ładuje 55Ah/480A i jest OK.

Sprawdź wymiary akumulatora oraz z której strony jest +!

adams502

• Gość
66Ah/300A
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Styczeń 2009, 22:24:12 »
Witam. Po zakupie u mnie był (i jest do tej pory) oryginalny oplowski akumulator bezobsługowy 66Ah 300A, działa bez zarzutów, nawet przy ostatnich mrozach. Ale mam pytanie, bo na poprzednich postach piszecie tylko o 45 i 52 Ah akumulatorach, czy alternator jest w stanie naładować tak duży akumulator i czy jego pojemność może negatywnie wpływać na samochód lub jego podzespoły??

IgoReCzeK

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Styczeń 2009, 22:55:01 »
Cytat: "adams502"
czy alternator jest w stanie naładować tak duży akumulator i czy jego pojemność może negatywnie wpływać na samochód lub jego podzespoły?

Witam. To czy alternator zdoła naładować Twój akumulator w głównej mierze zależy od sposobu użytkowania samochodu. Jeśli jeździsz wyłącznie po mieście to na pewno nie. Pokonujesz dalekie trasy (kilku godzinna jazda) – być może. Ja i tak w okresie jesienno-zimowo-wiosenym stosuję cykliczne doładowania nocne akumulatora niewielkim prądem (zazwyczaj 3A) z prostownika transformatorowego (odradzam magiczne puszki kupowane w hipermarketach wielkości 4 paczek od papierosów). Problem w tym, że w bez obsługowym akumulatorze nie sprawdzisz sobie areometrem elektrolitu i nie będziesz wiedział w jakim stopniu naładowany jest Twój akumulator. Ja przy takim postępowaniu korzystam z akumulatorów po kilka lat, tak więc można postawić tezę, że takie doładowywanie akumulatora nie wpływa negatywnie na jego użytkowanie nawet w dłuższym przedziale czasowym. Na drugie pytanie odpowiem, że nie wpływa. W sytuacji zwarcia w instalacji i naprawianych bezpiecznikach z racji dużej wydajności prądowej na pewno zrobi dużo większe spustoszenie, ale chyba nie kusi Cię by bezpodstawnie podwyższać nominalne wartości bezpieczników w poszczególnych obwodach elektrycznych samochodu czy ich naprawiać? Jeśli tak jest, to możesz spać spokojnie. Pozdrawiam Igor.

adams502

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Styczeń 2009, 08:52:01 »
Wielkie dzięki za odpowiedz. Wczoraj podłączyłem akumulator na 5 godz. pod prostownik (taki z prawdziwego zdarzenia) i mam jeszcze jedno pytanie, ten prostownik ma kilka ustawień ładowania, tyle, że nie ma żadnych oznaczeń tylko same kropki przy włączniku (mam miernik i postaram się sprawdzić amperomierzem poszczególne biegi), ale jest za to wskazówka od 0 do 8 (podejrzewam, że jest to wartość prądu ładowania) jak podłączyłem akumulator to wskazówka była na 4 a jak odłączyłem to było 1. Czy jeżeli wskazówka będzie pokazywała 0 to znaczy, że akumulator jest naładowany do pełna??

IgoReCzeK

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Styczeń 2009, 14:31:14 »
Czy jeżeli wskazówka będzie pokazywała 0 to znaczy, że akumulator jest naładowany do pełna??

Witam. Jeśli wskazówka będzie pokazywała 0, to oznacza tylko, że potencjały prostownika i akumulatora się wyrównały i akumulator nie jest już ładowany. Pomiar napięcia pod obciążeniem da nam odpowiedź, na Twoje pytanie. Jeśli przekracza 12V to można spokojnie powiedzieć, że tak. Chciałem zwrócić uwagę, aby nie doładowywać zbyt często akumulatora, bo można go "przeładować", a to prowadzi do trwałego uszkodzenia elektrolitu i spadku wydajności ogniwa i szybszego starzenia. Pozdrawiam Igor.

adams502

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Styczeń 2009, 22:03:23 »
To w takim razie jak często powinienem doładowywać ten akumulator, jeżdżę codziennie po mieście ok 40 km, ok 30 min chodzi radio na wyłączonym silniku.

IgoReCzeK

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Styczeń 2009, 22:15:10 »
To w takim razie jak często powinienem doładowywać ten akumulator

Witam ponownie. Jest to trudne pytanie, na które nie umiem odpowiedzieć jednoznacznie. Bez pomiarów napięcia na akumulatorze pod obciążeniem jest do wręcz wróżenie z fusów. :-? Przy mrozach w granicach -10°C i częstym włączaniu ogrzewania szyby i trzymania samochodu na zazbrojonym alarmie (trochę większy pobór prądu) raz na 2 tygodnie 8 godzinne doładowanie akumulatora powinno w zupełności wystarczyć. Przy temperaturach w okolicy 0°C i sporadycznym podgrzewaniu szyby raz na miesiąc. Przynajmniej ja tak robię, oczywiście nie znaczy, że jest to jedynie wskazane i słuszne postępowanie. Ale przynajmniej jest jakaś skala odniesienia. W przypadku zauważenia problemów z uruchomieniem samochodu ( dłuższa praca rozrusznika by samochód odpalił niż zwykle - nie polecam czekać ). To tyle. Mam nadzieję, że choć w części pomogłem. ;-) Pozdrawiam Igor.

Jarek

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Styczeń 2009, 22:21:57 »
jak często powinienem doładowywać ten akumulator, jeżdżę codziennie po mieście ok 40 km, ok 30 min chodzi radio na wyłączonym silniku

Jak dla mnie to wcale ;-)
Nie zapominajcie że w układzie ładowania jest czujnik napięcia akumulatora i kompensacja ładowania zależna od temperatury.
W autach z mpi każde wyjęcie akumulatora wiąże się z adaptacją ECU - o tym trzeba pamiętać.

IgoReCzeK

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Styczeń 2009, 22:41:51 »
Cytat: "Jarek"
Nie zapominajcie że w układzie ładowania jest czujnik napięcia akumulatora i kompensacja ładowania zależna od temperatury.

Tak Jarku nikt tego nie neguje, ale w Accencie którego miałem poprzednio to nie wystarczało i mimo wszystko którejś zimy dorobiłem się zapaści mimo sprawnego akumulatora i owego regulatora. Ale jak pisałem powyżej, omawiam to na swoim przypadku, który może być dla innej osoby demagogią i herezją.

adams502

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Styczeń 2009, 08:43:20 »
Ok. Wielkie dzięki za rady, mam jeszcze 2 pytania:
- czy można ładować akumulator podpięty klemami do auta, czy trzeba go odłączyć od samochodu?
- trochę z innej beczki, wczoraj ściągałem taki rękaw między wentylatorem dmuchawy a konsolą środkową i zauważyłem przy wylocie od strony wentylatora coś w rodzaju grzałki (płytka 7cmx7cm) podłączone są do niej 2 przewody, czy wiecie co to może być, czy to grzeje powietrze?? ale mój accent zaczyna dmuchać ciepłe powietrze wraz z rozgrzewaniem się silnika.

kml

• Gość
Jaki akumulator?
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Styczeń 2009, 12:44:49 »
adams502, zawsze odpinasz aku do ładowania.