Autor Wątek: [Santa Fe SM] wentylator na chłodnicy klimatyzacji  (Przeczytany 5874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stefan

• Gość
[Santa Fe SM] wentylator na chłodnicy klimatyzacji
« dnia: 12 Czerwiec 2012, 01:00:07 »
Witam formumowiczów.

Mam małe pytanie odnośnie wentylatora do chłodnicy klimatyzacji. W jaki sposób pracuje on u was? Gdy tylko włączę klimatyzację (klimatronic) wentylator zaczyna pracować na maksymalnych obrotach przez kilkanaście sekund a następnie wyłącza się całkowicie na następne kilkanaście sekund i cykl się powtarza. Jest tak gdy stoję w korku jak i na trasie. Czy to jest normalne? Czy nie powinno być jakiś pośrednich obrotów? Huk od wentylatora jest trochę denerwujący.

Pozdrawiam
Stefan

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwiec 2012, 08:12:57 »
Może się mylę ale według mnie to wentylator nie ma regulacji obrotów i działa w systemie 0;1-> albo działa albo nie... Tak przynajmniej mi się wydaje po wsłuchaniu się w pracę mojego wentylatora.

outdoor5

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Czerwiec 2012, 00:05:25 »
Ja u siebie nie słyszę żadnej zmiany po włączeniu klimatyzacji więc coś masz raczej nie tak. Ale co z tym dalej robić to nie podpowiem - oddaję głos fachowcom  ;-)

ROTHMANS

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwiec 2012, 21:23:20 »
No macie klimatyzacje czy klimatronic?
Bo jeżeli to ten drugi to on sie włącza na chwile aby utrzymać dana temperaturę w samochodzie więc bedzie działa na swoich obrotach

stefan

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwiec 2012, 23:26:34 »
Cytat: "ROTHMANS"
No macie klimatyzacje czy klimatronic?
Bo jeżeli to ten drugi to on sie włącza na chwile aby utrzymać dana temperaturę w samochodzie więc bedzie działa na swoich obrotach

Chodzi mi o wentylator na skraplaczu. Dziwne jest to, że wentylator włącza się także  podczas jazdy na trasie. Tam przecież sam pęd powietrza powinien wystarczająco schłodzić.

Wydawało mi się, że wentylator na skraplaczu działa sobie cały czas ale z różną prędkością w zależności czy trzeba szybciej schłodzić czynnik czy też wolne obroty wystarczą.

[ Dodano: 2014-06-11, 11:32 ]
Odgrzebię swój własny post bo mam dodatkowe pytanie.

Przyjrzałem się dokładniej wentylatorom i widzę, że wentylator dla klimatyzacji obraca się w złą stronę a mianowicie wydmuchuje powietrze na zewnątrz samochodu. Ale tym samym pobiera ciepłe powietrze z chłodnicy silnika. Czyli może coś jest źle spięte na tym silniku?

Jak jest to u was?

Pozdrawiam,
Stefan

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwiec 2014, 23:35:59 »
musisz zamienić kable na kostce po prostu plus z minusem i będzie wiał w dobrą stronę :)